Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Martin: Podujatie Na svätého Jána predstaví jánske zvyky a folklór

Ilustračné foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Jánske zvyky a jánsku veselicu podľa nej predstaví Detský folklórny súbor Kelčovan z Čadce so svojou ľudovou hudbou a členky Ženskej folklórnej skupiny Turzovanka z Turzovky.


Martin 23. júna (TASR) - Taje, poklady, folklór a hudbu svätojánskej noci predstaví v sobotu večer podujatie Na svätého Jána v Múzeu slovenskej dediny v Martine. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea (SNM) v Martine Milena Kiripolská.

Jánske zvyky a jánsku veselicu podľa nej predstaví Detský folklórny súbor Kelčovan z Čadce so svojou ľudovou hudbou a členky Ženskej folklórnej skupiny Turzovanka z Turzovky. "Pre návštevníkov sú pripravené nočné prehliadky múzea s tematikou jánskych zvykov. Pri nich sa dozvedia o pôsobení magických síl alebo bytostí, ktoré mali počas jánskeho večera väčšiu silu ako po iné dni. Pre deti aj dospelých je prichystané čítanie strašidelných príbehov o nadprirodzených bytostiach, ktoré možno stretnú aj počas podujatia," uviedla Kiripolská.

"Veľa povier o svätojánskej noci sa vzťahovalo k pokladom, ku ktorým sa práve v túto noc dalo dostať najľahšie. Návštevníci budú môcť pomocou riešenia rôznych hádaniek hľadať poklady, ktoré ukrýva naše múzeum. Byliny nazbierané počas svätojánskej noci majú vraj mimoriadnu silu – liečivú aj magickú, preto bude pre návštevníkov prichystaná aj bylinkárska, ľúbostná a magická poradňa," doplnila Kiripolská.

Súčasťou programu bude aj akustický koncert speváka, muzikanta, skladateľa, textára a producenta z Martina Juraja Hnilicu, ktorý sa začne v priestoroch Múzea slovenskej dediny o 22. hodine.