Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Mesto Martin vyhlásilo začiatok zimnej údržby ciest a chodníkov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V Martine sa udržiava celkom 105 kilometrov chodníkov.

Martin 23. novembra (TASR) - Mesto Martin vyhlásilo začiatok zimnej údržby ciest a chodníkov na nedeľu 24. novembra od 8. hodiny ráno. Informoval hovorca Martina Jozef Petráš.

"Podľa operačného plánu zimnej údržby mestských komunikácií, trvá zimná údržba priemerne od 15. novembra do 15. marca. Mesto však priebežne sleduje vývoj počasia a pružne reaguje na výzvy a predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu. Na základe meteorologických predpovedí na najbližšie dni operačný štáb zimnej údržby vyhlásil I. stupeň zimnej údržby od nedele 24. novembra od 8.00 hodiny," priblížil Petráš.

Plán zimnej údržby vrátane mapy územia mesta je podľa neho k dispozícii na webovej stránke mesta v sekcii doprava – zimná údržba. V meste Martin sa udržiava celkom 105 kilometrov chodníkov, z toho na 35 kilometrov zabezpečuje zimnú údržbu mesto, na 70 kilometroch majitelia, správcovia či nájomníci nehnuteľnosti samostatne alebo prostredníctvom podnikateľských subjektov. V zimnom období 2013/2014 sa bude vykonávať zimná údržba na mestských komunikáciách I., II., III. a IV. kategórie a chodníkoch I., II. a III. kategórie. Ďalej bude mesto udržiavať parkoviská, cintoríny, schody, nadchody, lávky a zastávky mestskej hromadnej dopravy a prímestskej dopravy.

"Pri zaradení komunikácií do jednotlivých kategórií sa v prvom rade vychádza z významu komunikácie podľa miestnych podmienok ako intenzita dopravy, členitosť, stupeň nebezpečnosti trás, pričom sú uprednostňované trasy MHD. Kategória komunikácie určuje poradie a spôsob výkonu zimnej údržby, čo v praxi znamená, že ako prvé sú ošetrené komunikácie I. kategórie, následne II., III. a IV. kategórie. Napríklad na mestských komunikáciách I. kategórie musí byť zabezpečená zjazdnosť do štyroch hodín od začiatku nepriaznivej situácie," pripomenul martinský hovorca.

Náklady na zimnú údržbu v sezóne 2012/2013 boli oproti sezóne 2011/2012 vyššie o 222.933 eur z dôvodu trvania zimnej údržby až do 8. apríla, zvýšenia snehových zrážok a nepriaznivých poveternostných podmienok. Zimná údržba, ktorú zabezpečuje mesto, však nepokrýva všetky komunikácie na jeho území. Mestom prechádzajú aj komunikácie I. triedy, ktoré sú vo vlastníctve a správe Slovenskej správy ciest. Správcom a vlastníkom komunikácií III. triedy, ktorých je celkovo šesť, je Žilinský samosprávny kraj.