Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Lyžiarske stredisko Búče po rokoch zažilo dobrú sezónu

Foto: Ilustračné foto: TASR/Adriána Antošková

Jeho manažér Ľuboš Petra pripomenul, že rozvoju a investíciám do vybavenia strediska roky bránia nevyrovnané vlastnícke vzťahy.

Búče 26. marca (TASR) – Stredisko cestovného ruchu Lipovce - Búče zažilo podľa prevádzkovateľov po rokoch stagnácie opäť úspešnú lyžiarsku sezónu. Jeho manažér Ľuboš Petra pripomenul, že rozvoju a investíciám do vybavenia strediska roky bránia nevyrovnané vlastnícke vzťahy.

Napriek tomu sa však prevádzkovateľ rozhodol, že sa pokúsi na Búče pritiahnuť lyžiarov. Upravil svahy, sprevádzkoval vleky a investoval do zasnežovania zjazdoviek. Lyžovať začali na Silvestra a sezóna trvala 12 týždňov.

"Naším cieľom bolo v prvom rade prilákať do strediska pôvodnú klientelu a to sa podarilo. Vrátili sa rodiny s deťmi, ktoré hľadali nenáročné zjazdovky a prišli aj zahraniční návštevníci predovšetkým z Českej republiky. Najmä cez víkendy prichádzali stovky turistov," konštatoval Petra.

Dodal, že okrem zjazdoviek návštevníci využívali aj bežecké stopy, ktoré prevádzkovateľ pripravil v okolitom teréne. Vyvrcholením sezóny boli podľa Petru tohtoročné fašiangy, počas ktorých privítali návštevníkov z okresov Sabinov, Prešov, ale i z Košického kraja.

O bezpečnosť na svahoch sa starali členovia dobrovoľného združenia Horská služba Bachureň – Búče.

"Na jazdu bez prilby doplatil jeden lyžiar, ktorý si poranil hlavu, okrem toho sme na svahoch nezaznamenali žiadne vážne úrazy," povedal manažér strediska. Dodal, že záchranárov zamestnávali skôr vodiči, ktorí zapadli v snehových závejoch a museli ich vyťahovať.

Extrémy počasia tento rok neobišli ani toto lyžiarske stredisko v pohorí Bachureň. Petra konštatoval, že boli noci, kedy teplomer ukazoval okolo mínus 30 stupňov Celzia. To sa napríklad odrazilo aj na zamrznutom centrálnom potrubí. Boli dni, keď ich návaly snehu odrezali od sveta, vtedy im pomoc ponúkla obec Renčišov.

Podľa manažéra stredisko bude vyvíjať činnosť počas celého roka. Pri tamojšej chate by mala pribudnúť letná terasa, na ktorej chcú dať priestor hudobným skupinám z okolia. Okrem toho pripravujú školy v prírode a cez prázdniny by tu mali organizovať pobytové tábory v indiánskom štýle.