Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Návrhy na obnovu kultúrneho domu v Leviciach posúdila porota

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dbala aj na to, aby bola rekonštrukciou objektu primerane adresovaná aj spoločenská požiadavka na pozitívnu zmenu jeho imidžu.

Levice 20. októbra (TASR) - Porota architektonickej súťaže na rekonštrukciu kultúrneho domu (KD) Družba v Leviciach vyhodnotila všetky podané návrhy. Ako TASR informovala referentka vzťahov s verejnosťou a médiami Mestského úradu (MsÚ) v Leviciach Adriana Macáková, porota hodnotila celkovo 11 súťažných návrhov.

Všetky návrhy prekročili zadaním predpokladané investičné náklady, ktoré však boli, ako sa na základe overenia ukázalo, podhodnotené. "Tri návrhy boli investične násobne náročnejšie, ako priemer investičných nákladov zvyšných ôsmich návrhov. Išlo o projekty prehnane ambiciózne, neadekvátne miestu a situácii, v ktorej sa KD Družba nachádza," povedala Macáková.

Principiálne je možné návrhy rozdeliť do dvoch skupín podľa prístupu, ktorý architekti zvolili. "Prvá skupina zvolila rešpekt k objektu KD, ktorý sa rozhodla zachovať. Druhá sa vybrala cestou zásadnejšej prestavby a zmeny charakteru stavby, v jednom prípade dokonca šlo o kompletnú výmenu. Porota preferovala citlivejší postoj k objektu Družby, ktorý považuje za hodnotný. Ocenila prístupy, ktoré rešpektovali jeho charakteristický výraz a rozvíjali jeho prirodzené architektonické kvality," dodala referentka vzťahov s verejnosťou a médiami MsÚ v Leviciach.

Porota súčasne dbala na to, aby bola rekonštrukciou objektu primerane adresovaná aj spoločenská požiadavka na pozitívnu zmenu jeho imidžu. "Nemenej dôležitým faktorom bolo aj hľadisko realizovateľnosti a ekonomickej efektivity. Vo finále porota vybrala tie návrhy, ktoré už nepotrebujú zásadnejšie koncepčné zmeny a prerábanie v rámci dopracovania štúdie. Porota o konečnom poradí troch vybraných návrhov do posledného kola výberu rozhodla po diskusii o všetkých návrhoch podľa kritérií a ich prínosu pre mesto Levice," ukončila Macáková.