Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Krumpľový festival ponúkne všetko, čo možno pripraviť zo zemiakov

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V Štiavnických Baniach sa v sobotu uskutoční Krumpľový festival.

Štiavnické Bane 22. novembra (TASR) - Ochutnávku všetkého, čo možno pripraviť zo zemiakov, ponúka Krumpľový festival, ktorý sa uskutoční v sobotu, 23. novembra v Štiavnických Baniach. Organizuje ho Mesto Banská Štiavnica v spolupráci s Historicko-umeleckou spoločnosťou Bojník.

"Tento jesenný festival je tematicky vystavaný na tradičných prvkoch ľudovej kultúry, ale najmä na bežnom živote ľudí na vidieku, pre ktorých aj obyčajný zemiak a jeho zber predstavujú možnosť na oslavu ako vďaku za dobrú úrodu," povedal TASR vedúci odboru kultúra, športu a mediálnej komunikácie na Mestskom úrade v B. Štiavnici Rastislav Marko.

Návštevníci môžu ochutnávať napríklad halušky, šúľance, pirôžky, placky, krumpľovú polievku, ale aj moderné pochutiny ako zemiakové lupienky, hranolky či tyčinky. Zároveň si môžu v zemiakovej dielni vyrobiť postavičku, zvieratko alebo čokoľvek podľa vlastnej fantázie. Najlepšie práce budú aj ocenené.

Interaktívny program dopĺňa Trojkrumpľový turnaj, kde si všetky vekové kategórie môžu vyskúšať očistiť zemiak na jednu šupu, jedenie bryndzových halušiek na čas či hod krumpľom do diaľky. Atmosféru dotvoria ľudoví remeselníci a folklórny súbor, ktorý sa postará aj o večernú tanečnú zábavu.

Mesto Banská Štiavnica pripravilo v rámci projektu EÚ - Podpora infraštruktúry cestovného ruchu v štiavnickom regióne v tomto roku pre obyvateľov mesta a turistov množstvo nových podujatí, ktoré podčiarkli najmä historický charakter mesta a jeho okolia.

Dodávateľom služieb v rámci nových projektov je Historicko-umelecká spoločnosť Bojník, ktorá je dlhoročným spolupracovníkom mesta napríklad na podujatiach Štiavnický živý šach, Festival kumštu, remesla a zábavy, Noc na Starom zámku a iné.