Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Kraj pokračuje s prípravou výstavby budovy pre tradičnú kultúru

Na snímke chalúpka dedka Večerníčka s orientačným číslom 22, ktorá sa nachádza na lúke na lazoch pod Poľanou v Detve. Foto: TASR/Silvia Tannhauserová

Nový areál v historickej časti Detvy by mal slúžiť ako kancelárske a výstavné priestory s tanečnou sálou a s javiskom.

Banská Bystrica 22. decembra (TASR) - Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pokračuje s prípravou výstavby novej budovy, ktorú pre potreby centra tradičnej kultúry plánuje postaviť v Detve. TASR to potvrdila hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

Ako ďalej uviedla, v týchto dňoch je rokovanie pre uzatvorenie zmluvy o dielo. V ňom nastavovali podmienky zákazky medzi Podpolianskym osvetovým strediskom a víťazným architektonickým ateliérom. Ten vybrala odborná porota v súťaži návrhov. "Po podpísaní zmluvy architekti dopracujú štúdiu a vypracujú projektovú dokumentáciu pre územné rozhodnutie a stavebné povolenie," objasnila.

Podotkla, že finálny odhad celkových nákladov predložia až k podrobnejšej dokumentácii pre stavebné povolenie. "Aktuálne ďalšie výrazné zdražovanie stavebných nákladov nepredpokladáme. Výstavba centra v Detve je plánovaná cez Program Slovensko v období do roku 2027," spresnila.

V súťaži o návrh novostavby uspel architektonický ateliér 2021. "Z vizuálneho hľadiska novonavrhované budovy prezentujú tradičné formy, konštrukcie i farebnosť ľudovej architektúry. Integrujú však do nich aj súčasné moderné prvky a ďalšie remeselné detaily, akým je aj logo v rozete štítovej steny," povedal k víťaznému návrhu predseda poroty Martin Paulíny. Dôležitý bude aj vonkajší priestor. Ten navrhujú v podobe otvoreného parku, ktorý bude verejnosti voľne prístupný a využijú ho ako rozšírenie námestia pri rôznych trhoch či kultúrnych podujatiach.

Nový areál v historickej časti Detvy by mal slúžiť ako kancelárske a výstavné priestory s tanečnou sálou a s javiskom. Súčasťou majú byť aj dielne a ubytovanie. Stavba by podľa BBSK mala rešpektovať historickú zástavbu. Zároveň má byť ekologická, s nízkymi prevádzkovými nákladmi a s využitím obnoviteľných zdrojov energie. "Verím, že toto miesto oživí naše námestie a bude lákadlom pre ľudí, aby prišli do historickej časti Detvy," spomenul detviansky primátor Branislav Baran.