Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Košickí poslanci schválili úpravu poplatkov v domovoch seniorov

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Poplatky sa upravujú tak, že namiesto doterajších 173 až 215 eur budú klienti uhrádzať 210 až 279 eur mesačne.

Košice 17. septembra (TASR) – Úvod rokovania košického Mestského zastupiteľstva (MsZ) dnes patril pokračovaniu prejednávania návrhu všeobecného záväzného nariadenia (VZN) o úhradách, spôsobe určenia a platenia úhrad za poskytovanie sociálnych služieb v pôsobnosti územnej samosprávy mesta.

Tento návrh bol už pôvodne na programe zasadnutia MsZ v júni. Vzhľadom na skutočnosť, že už v dobe rokovania MsZ bolo známe, že Národná rada SR zmení na svojom júnovom rokovaní spôsob určenia úhrad tak, že mestá a obce nebudú povinné určiť sumu úhrady najmenej vo výške 50 percent priemerných ekonomicky oprávnených nákladov (EON) mestské zastupiteľstvo rokovanie o bode prerušilo do doby rozhodnutia Národnej rady.

V súčasnosti platná legislatíva ukladá povinnosť mestám a obciam stanoviť výšku úhrad za sociálne služby tak, aby ich suma za úhrady bola maximálne vo výške priemerných EON, to znamená, že úhrady môžu byť určené vo výške od 0 do 100 percent priemerných EON.

Viceprimátorka mesta Renáta Lenártová preto predložila nový návrh, ktorý túto skutočnosť už akceptuje. „Aj napriek skutočnosti, že pôvodne predložený návrh VZN je aj v súčasnej dobe plne v súlade s platnou legislatívou je zámerom predkladateľa čo najmenej finančne zaťažiť občanov odkázaných na poskytovanie sociálnych služieb a pristúpilo k zníženiu pôvodne navrhovaných súm za úhradu sociálnych služieb poskytovaných v zariadení pre seniorov, zariadení opatrovateľskej služby a v dennom stacionári,“ uviedla Lenártová.

Na rokovaní poslanci umožnili vystúpiť zástupkyni klientov domova sociálnych služieb na Garbiarskej ulici, ktorá poukázala na nejasnosti v určení toho, ako sa účtuje poplatok podľa veľkosti obytnej plochy a príslušenstva poskytnutého ubytovania, pričom seniori nie sú proti zvýšeniu poplatkov, len žiadajú, aby platili za to, čo im je skutočne poskytované.

Dôvodová správa k tomuto bodu rokovania však uvádza, že úhrady za sociálne služby boli upravené naposledy v roku 2007 a teda v súčasnej dobe už nezodpovedajú reálnym prevádzkovým nákladom nevyhnutným na zabezpečenie sociálnych služieb a v porovnaní s ostatnými poskytovateľmi sociálnych služieb sú sumy úhrad za poskytovanie pobytových sociálnych služieb nižšie, čoho dôsledkom je neprimeraný nárast záujmu o služby v zariadení pre seniorov na Garbiarskej ulici čo znamená, že doba čakania na poskytovanie služby v tomto zariadení je dva až tri krát dlhšia ako v ostatných zariadeniach. Prijatím novely zákona o sociálnych službách sa zmenil spôsob financovania služieb, ktoré boli decentralizované zo štátu na mestá a obce. S účinnosťou od 1. marca toho roku mestá a obce nedostávajú decentralizačnú dotáciu, ale príspevok podľa zákona o sociálnych službách, čo v podmienkach mesta Košice znamená v úhrne o 376.333 eur ročne menej ako v roku 2011, V prípade, že mesto nebude tento radikálny výpadok aspoň čiastočne kompenzovať, sa ako nevyhnutné javí znižovanie existujúcich kapacít.

Poplatky sa teda upravujú tak, že namiesto doterajších 173 až 215 eur budú klienti uhrádzať 210 až 279 eur mesačne. VZN upravuje tiež povinnosť odoberania troch jedál denne tak, aby si klient mohol vybrať, koľko jedál denne bude odoberať.

Poslanci MsZ návrh VZN schválili.