Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Košickí poslanci opätovne odmietli ťažbu uránu

Protest aktivistov a občanov Košíc proti plánovanej ťažbe uránu Foto: TASR

Rokovania sa dnes zúčastnil aj minister životného prostredia Peter Žiga.

Košice 15. apríla (TASR) – Búrlivého rokovania Mestského zastupiteľstva v Košiciach sa dnes zúčastnil aj minister životného prostredia Peter Žiga. Dôvodom bol návrh primátora mesta Richarda Rašiho na rozšírenie rokovania o bod, v ktorom sa poslanci zaoberali vyslovením stanoviska k ťažbe uránu v lokalite Jahodná – Kurišková pri Košiciach. Asi stovka aktivistov protestujúcich proti ťažne uránu na jednej strane a zástancov geologického prieskumu na strane druhej už pred samotným rokovaním vyjadrila svoj názor a aj v priebehu rokovania o tomto bode hlučne reagovali na jednotlivé vystúpenia.

Problematika Jahodnej sa dostala na program napriek tomu, že v pôvodnom návrhu nebola. Raši pre TASR avizoval, že v súlade so všetkými svojimi doterajšími vyjadreniami, rešpektujúc vôľu Košičanov a zákony Slovenskej republiky, predkladá Návrh vyjadrenia postoja mesta Košice k zámeru ťažby a spracovania uránu v lokalite Jahodná – Kurišková.

„Intenzívne vnímam, že ťažba uránu v tejto lokalite je verejnosťou vnímaná ako vysoko riziková a prevažujú obavy z negatívnych dôsledkov ťažby uránu v tesnej blízkosti nášho mesta,“ povedal Raši.

Zdôraznil tiež, že berie do úvahy občanov, ktorí očakávajú, že vedenie mesta Košice a nimi volení zástupcovia v mestskom zastupiteľstve urobia maximum pre to, aby boli Košičania komplexne, pravdivo a priebežne informovaní a aby aj v tomto projekte bol rešpektovaný, obhajovaný a chránený v prvom rade verejný záujem a vôľa širokej verejnosti.

„Preto považujem za mimoriadne dôležité a nevyhnutné, aby sme sa vrátili k tejto spoločensky závažnej téme a znova k nej zaujali zásadný postoj napriek platnému uzneseniu Mestského zastupiteľstva v Košiciach z roku 2006, ktorým mestskí poslanci odmietli ťažbu uránu pri Košiciach,“ dodal Raši.

Na zastupiteľstve vystúpili aj obhajcovia geologického prieskumu

Za aktivistov vystúpil Karol Labaš, ktorý zopakoval požiadavku zastavenia geologického prieskumu v lokalite Jahodná a vyhlásenia 50-ročného moratória na ťažbu uránu pri Košiciach. Zastupiteľstvo tiež umožnilo vystúpiť aj Jozefovi Badárovi z Baníckeho spolku Spiš, Borisovi Bartalskému, riaditeľovi ťažobnej spoločnosti Ludovika Energy, ktorá vykonáva geologický prieskum a Marošovi Havranovi, ktorý okrem toho, že je hovorcom ťažobnej spoločnosti zastupoval občianske združenie pacientov s chronickou leukémiou. Každý z nich zo svojho pohľadu obhajoval nutnosť geologického prieskumu.

Podľa ministra Žigu neexistujú relevantné právne možnosti, aby spoločnosti, ak splní všetky legislatívne požiadavky, nebol predĺžený geologický prieskum, ktorý je v súčasnosti platný do roku 2015. Zdôraznil, že samospráva má právo veta pri povolení ťažby. „Kto je však proti geologickému prieskumu, žiada, aby mesto vrátilo 20 až 30 miliónov spoločnosti, ktorá prieskum robí,“ povedal Žiga.

Zastupiteľstvo schválilo uznesenie o postoji k ťažbe uránu

Zastupiteľstvo potom schválilo uznesenie, podľa ktorého schvaľuje doterajší odmietavý postoj k ťažbe uránu, poverilo primátora na vytvorenie odbornej pracovnej skupiny, ktorá bude skúmať prípadnú škodlivosť geologického prieskumu a tiež poverilo primátora, aby dal spracovať právnu analýzu na možnosť zastavenia geologického prieskumu bez dopadu na právne a finančné nároky na mesto a jeho obyvateľov.

„Doteraz nie jasné, koho záujmy pseudoaktivista (Ladislav Rovinský, pozn. TASR) zastupuje, pretože splnenie jeho požiadaviek by mohlo mať také dôsledky, že by mesto skrachovalo,“ doplnil Raši.

Zdôraznil tiež, že sa pri predložení svojho návrhu opieral o prieskum, ktorý objednala u renomovanej spoločnosti organizácia Greenpeace. Podľa neho viac ako 79 percent občanov Košického samosprávneho kraja (KSK) vyjadrilo nesúhlas s prípadnou ťažbou uránu v tomto regióne. Podporu plánovanej ťažbe vyjadrilo len niečo vyše 5 percent opýtaných. Takmer 16 percent respondentov sa nevedelo vyjadriť. Prieskum verejnej mienky sa uskutočnil v Košickom kraji, na vzorke 1008 respondentov, vekovej skupiny nad 18 rokov medzi 5. až 9. aprílom.