Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Košickí infektológovia lokalizovali ďalší zdroj črevnej nákazy

Ilustračné foto Foto: TASR

Testy potvrdili, že ide o norovírusový zápal žalúdka a čriev a nie salmonelózu.

Košice 17. septembra (TASR) - Počas uplynulého víkendu boli na Klinike infektológie a cestovnej medicíny (KICM) UNLP v Košiciach ambulantne ošetrení ďalší šestnásti pacienti s príznakmi zápalu žalúdka a čriev. Z nich 14 museli hospitalizovať.

„Na oddelení KICM hospitalizovali 11 pacientov, na izolované lôžka IV. internej kliniky presunuli troch. Prioritne sa však snažíme prijímať na KICM. Cez víkend sme prepustili do domácej liečby siedmich pacientov,“ informovala TASR hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.

Od vzniku lokálnej epidémie salmonelózy lekári ambulantne ošetrili už takmer 160 pacientov, pričom počet doposiaľ hospitalizovaných stúpol na 65.

Laboratórne testy potvrdili, že v prípade tretieho zdroja nákazy ide o norovírusový zápal žalúdka a čriev a nie salmonelózu. Spomínané ochorenie je tiež infekčné a na začiatku má rovnaké príznaky ako salmonelóza. Situáciu riešia lekári s regionálnymi hygienikmi.

„Všetci doposiaľ hospitalizovaní pacienti sú dehydratovaní a v ich prípade je nevyhnutná najmä infúzna liečba na rehydratáciu. Ani jeden z nakazených zatiaľ nie je v ohrození života,“ dodala Šustová.