Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Košice privítajú už tradičné Dni španielskej kultúry

Program počas prvého októbrového týždňa je každý rok iný, ale má aj svoje rokmi overené stálice.

Košice 26. septembra (TASR) - Najväčšie španielske gymnázium na Slovensku Park mládeže sa rozhodlo podeliť o hispánsku atmosféru aj s obyvateľmi Košíc a regiónu prvýkrát pred siedmimi rokmi. Program počas prvého októbrového týždňa je každý rok iný, ale má aj svoje rokmi overené stálice. „Dni španielskej kultúry sú ojedinelou aktivitou na Slovensku, najmä ak si uvedomíme, že za ich vznikom a každoročným organizovaním nestojí kultúrna inštitúcia, agentúra či firma, ale škola,“ uviedol organizátor podujatia Milan Kolcun.

Dodal, že tento rok ho otvorí profesionálny flamenco koncert, ktorý prinesie do Košíc temperament, vášeň i bolesť andalúzskych Cigánov.

Dni španielskej kultúry každoročne prispievajú aj k rozvoju cestovného ruchu. „Učitelia a lektori gymnázia už preložili do Španielčiny bulletin Ľubovnianskeho hradu, bulletin i sprievodcu po Košiciach, informácie v pamätnej izbe Sándora Máraia či v Múzeu voskových figurín. Tohto roku gymnázium uvedie propagačný krátky film v španielčine, ktorý potenciálnych španielsky hovoriacich turistov navnadí na návštevu Košíc,“ doplnil Kolcun.

Súčasťou podujatia je každoročne aj nefalšovaná La Rambla. „Tá naša košická je vraj lepšia než barcelonská. Možno je to preto, že v Košiciach je len raz do roka. Atmosféra, ktorú vytvára viac než pol tisíca študentov španielskeho gymnázia je neopakovateľná, lebo je založená na fantázii mladých ľudí. Nápadité živé sochy, výjavy, žonglérske výkony, oku lahodiace kostýmy pozdĺž celej Hlavnej ulice i temperamentný program na pódiu pri Dolnej bráne, dotvárajú atmosféru,“ pokračoval Kolcun.

Duchovný rozmer prináša svätá omša v španielčine, ktorú zvyknú slúžiť bývalí slovenskí misionári v Latinskej Amerike, ktorí v kázni spomenú aj svoje zaujímavé zážitky odtiaľ. Tento raz bude omša celebrovaná v Kostole Ducha Svätého na Južnej triede.

Chýbať nebude ani výstava súčasných španielskych, či simulované prijímacie pohovory do španielskeho gymnázia zo slovenčiny i matematiky. Dňom španielskej kultúry sa budú venovať aj každomesačné potulky mestom Košice. Dni španielskej kultúry sa začnú v pondelok 1. októbra a potrvajú do nedele 7. októbra.