Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

VIDEO: Na viacerých miestach Košického kraja je mimoriadna situácia

Mesto Trebišov vyhlásilo mimoriadnu situáciu v súvislosti so snežením. Na snímke ťažké mechanizmy v Trebišove 14. januára 2017 odpratávajú sneh v meste. FOTO TASR - Roman Hanc Foto: TASR Roman Hanc

V Trebišove v noci vyhlásili druhý situačný stupeň kvôli sneženiu. Intenzívne sneží aj v Bratislave. SPRÁVU AKTUALIZUJEME.

Košice 14. januára (TASR) - Cestári boli počas uplynulej noci v Košickom kraji v plnom nasadení. Na viacerých miestach sú vyhlásené kalamitné stupne.



"V Trebišove bol v noci vyhlásený druhý situačný stupeň. V okrese Košice-okolie bol ráno vyhlásený prvý stupeň. Situácia na cestách je adekvátna počasiu. Všetky mechanizmy máme vonku, zjazdnosť ciest je zabezpečená. Na cestách je troj- až päťcentimetrová utlačená vrstva snehu," uviedol pre TASR riaditeľ Správy ciest Košického samosprávneho kraja Zoltán Bartoš.

Podľa primátora Trebišova Mareka Čižmára vzhľadom na poveternostnú situáciu a neustále sneženie dnes ráno zasadal krízový štáb mesta, ktorý vyhlásil mimoriadnu situáciu. "Hlavnou úlohou je spriechodniť všetky trasy, ktoré sú dôležité pre záchranné zložky a potom sa venovať aj ďalším úsekom. Zatiaľ sa nám podarilo zabezpečiť prejazdnosť hlavnej ulice a priľahlých ulíc. Teraz nasleduje postupné čistenie sídliskových častí, priechodov pre chodcov a autobusových zástavok," priblížil pre TASR Čižmár.



V Košiciach čistia ulice nepretržite



S bohatou snehovou nádielkou od piatka (13.1.) bojuje v Košiciach spoločnosť KOSIT. Okrem mechanizmov ulice čistia zamestnanci i ručne. Ako TASR informovala hovorkyňa spoločnosti Jana Končeková, posádky so všetkou zimnou technikou pracujú v nepretržitom režime.



"Na prvom mieste dôležitosti pri čistení sú prieťahy druhej a tretej triedy, triedy cez mesto Košice, miestne komunikácie prvej a druhej triedy, kde premáva MHD. Ďalej sú to ostatné komunikácie – vozovky, chodníky a v neposlednom rade miestne komunikácie štvrtej triedy a parkoviská," uviedla hovorkyňa.

Okrem hlavných ťahov MHD v rámci mesta sa podľa jej slov v noci čistili aj trasy smerom na mestskú časť Kavečany, Jahodnú a Pereš. "Väčší dôraz sa kládol na kopcovité úseky ako napríklad v mestskej časti Dargovských hrdinov. KOSIT od skorého rána nasadil okrem strojného čistenia aj ručné. Od 6.00 h už pracujú na zastávkach MHD aj ruční zametači, a to v mestskej časti Dargovských hrdinov a neskôr sa presunú na KVP," priblížila Končeková s tým, že situáciu na cestách však neustále komplikuje sneženie, preto niektoré úseky môžu byť pre vodičov náročnejšie.
"Dovolíme si preto požiadať všetkých o zvýšenú bezpečnosť a pozornosť zvlášť na vedľajších uliciach, ktoré doposiaľ neboli čistené. Okrem pluhovania bol nariadený aj posyp soľou, čo výrazne pomáha. Pokrytie mesta z pohľadu techniky aj pracovníkov zimnej údržby bolo včera dostačujúce. Stále sledujeme predpoveď počasia a aktuálne práce prispôsobujeme pokynom riadiaceho dispečingu Magistrátu mesta Košice," dodala Končeková.

Premávka bratislavskej MHD je bez obmedzení


Dopravný podnik Bratislava (DPB) informuje, že linky MHD už premávajú bez obmedzení. "Od 12.30 h je premávka liniek MHD v Bratislave obnovená v plnom rozsahu," uvádza DPB na svojej webovej stránke. V dopoludňajších hodinách spôsobovalo problém sneženie. Najmä v kopcovitých terénoch linky meškali.

Meteorológovia upozorňujú, že v Bratislave môže dnes napadnúť päť až 12 centimetrov nového snehu. Tvoriť sa môžu aj snehové jazyky a záveje.


Štefánikovo letisko je v prevádzke


Sneženie, ktoré dnes pretrváva v Bratislave, neovplyvňuje prevádzku na bratislavskom Letisku M. R. Štefánika. TASR to potvrdila hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková. "Všetky prílety aj odlety sú vybavované podľa letového poriadku," uviedla pre TASR.

Meteorológovia upozorňujú, že v Bratislave môže dnes napadnúť päť až dvanásť centimetrov nového snehu. Tvoriť sa môžu aj snehové jazyky a záveje.