Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Košice chcú spoluprácou s políciou zlepšiť bezpečnosť v MHD

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Primátor mesta verí, že prítomnosť príslušníkov mestskej a štátnej polície vo vybraných linkách a ich osobná účasť pri riešení problémov posunie spolu s ostatnými zmenami komfort a úroveň MHD vpred.

Košice 1. septembra (TASR) – Mesto Košice začalo spoluprácu s políciou, cieľom je zlepšiť podmienky cestovania v mestskej hromadnej doprave (MHD) a bezpečnosť školákov na cestách. TASR o tom informoval hovorca mesta Košice Vladimír Fabian s tým, že s prvými aktivitami začnú v prvom septembrovom týždni.

Ako spresnil, v predchádzajúcich dňoch sa uskutočnilo spoločné pracovné stretnutie zástupcov Dopravného podniku mesta Košice (DPMK), mesta Košice, Mestskej polície (MsP) Košice a Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) SR v Košiciach, opatrenia budú realizovať vo viacerých rovinách.

Pôjde o kontroly cestujúcej verejnosti príslušníkmi MsP a revízormi DPMK, ako aj o náhodné kontroly dodržiavania platného prepraveného poriadku s dôrazom na vylúčenie z prepravy cestujúcich bez cestovného lístka, ale aj tých, ktorí sú na príťaž ostatným cestujúcim.

„V spolupráci s KR PZ sme vyčlenili štyroch príslušníkov mestskej a štyroch príslušníkov štátnej polície, ktorí budú dohliadať na bezpečnosť vo vybraných linkách MHD. Presné miesta a časy budú vypracovávané priebežne podľa aktuálneho stavu. Veríme, že pozitívne zmeny zachytia všetci cestujúci,“ uviedol zástupca náčelníka košickej MsP Slavomír Pavelčák. Opatrenia budú uskutočňovať vždy počas celého dňa a podľa magistrátu je možné očakávať zvýšené kontroly aj na nočných spojoch MHD.

Prvé kontroly sa uskutočnia v pondelok (2. 9.), a to na linkách 52 a 56. „Presné miesta, úseky a časy ďalších spoločných kontrol v MHD budú policajti vykonávať na pokyn dispečerov DPMK tak, aby sa problémoví cestujúci, na ktorých sa verejnosť sťažovala, stali minulosťou,“ dodáva magistrát.

Primátor Jaroslav Polaček verí, že uvedená spolupráca, respektíve prítomnosť príslušníkov mestskej a štátnej polície vo vybraných linkách a ich osobná účasť pri riešení problémov posunie spolu s ostatnými zmenami komfort a úroveň MHD vpred.

Čo sa týka bezpečnosti žiakov, ktorí sa po letných prázdninách v pondelok vrátia do školských lavíc, počas tohto dňa budú od rána na ich bezpečnosť pri priechodoch pre chodcov dohliadať okrem hliadok obvodných oddelení, okresného dopravného inšpektorátu, krajského dopravného inšpektorátu v pôsobnosti KR PZ Košice aj príslušníci MsP. „Dovedna budú hliadky prítomné na viac ako 60 lokalitách po celom meste,“ uzavrel Fabian.