Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Karlova Ves dokončila projekt na zmiernenie dosahov zmeny klímy

Karlova Ves, foto z archívu. Foto: TASR - Pavol Zachar

Budovali sme vegetačné a zelené steny, realizovali vodozádržné opatrenia, oživovali verejné priestranstvá novou zeleňou, informovala vedúca referátu riadenia projektov karloveského miestneho úradu.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Bratislavská Karlova Ves zavŕšila 3,5-ročný projekt Mitadapt - nízkouhlíková Karlova Ves, odolná voči zmene klímy. "Súčasťou projektu, podporeného z nórskych fondov, bola napríklad obnova školských zariadení či revitalizácia parku Kaskády," upozornil hovorca mestskej časti Branislav Heldes.

Zvýraznil tiež, že aktivity v rámci Mitadapt realizovala samospráva súčasne s projektom Deliver v programe Life. Prostredníctvom synergického efektu tak mohla mestská časť urobiť množstvo opatrení na zmierňovanie a prispôsobovanie sa dosahom zmeny klímy. "Budovali sme vegetačné a zelené steny, realizovali vodozádržné opatrenia, oživovali verejné priestranstvá novou zeleňou," informovala vedúca referátu riadenia projektov karloveského miestneho úradu Lenka Nemcová. "Nainštalovali sme 23 nadzemných nádrží na zber dažďovej vody a šesť podzemných zádržných nádrží. Na účely chladenia verejných priestranstiev sa inštalovalo 52 exteriérových tieniacich plachiet v rôznych lokalitách Karlovej Vsi, na detských ihriskách a v areáloch materských škôl," dodala.

Pripomenula takisto, že v rámci projektu Mitadapt bol aktualizovaný Klimatický akčný plán pre Karlovu Ves, ktorý schválilo miestne zastupiteľstvo v júni 2020. "Aktualizovaný materiál bude predložený na opätovné schválenie poslancami. Naplánované opatrenia z neho budú súčasťou aj nového Plánu hospodárskeho a sociálneho rozvoja Karlovej Vsi, ktorý je tento rok v príprave," dodala Nemcová.