Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Kamerunčan chcel nezákonne prekročiť štátnu hranicu, požiadal o azyl

Ilustračné foto: TASR/AP

Kamerunčana previezli do Útvaru policajného zaistenia pre cudzincov v Sečovciach na ďalšie azylové konanie.

Sobrance 12. marca (TASR) - Štátny príslušník Kamerunu sa pokúsil v týchto dňoch prostredníctvom falošného dokladu o nezákonné prekročenie štátnej hranice z Ukrajiny na Slovensko. Po zadržaní políciou prejavil záujem o udelenie azylu na území SR.

Cudzinec pricestoval na hraničný priechod Čierna nad Tisou - Čop v smere z Ukrajiny na Slovensko medzinárodným osobným vlakom v nedeľu 11. marca o 4.21 h.

"Muž vo veku 27 rokov predložil hraničnej kontrole, ktorú vykonali príslušníci Oddelenie hraničnej kontroly Policajného zboru Čierna nad Tisou, platný cestovný doklad a povolenie na pobyt vo Francúzsku. Pri vykonaní kontroly sa následne zistilo, že spomínané povolenie na pobyt je falošné," informovala hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej polície (RHP) v Sobranciach Agnesa Kopernická. Podľa jej slov sa týmto spôsobom pokúsil Kamerunčan o nezákonné prekročenie štátnej hranice.

Zadržaný cudzinec opustil svoju domovskú krajinu v roku 2011 údajne pre politické nepokoje. Následne na to začal študovať na univerzite v Dnepropetrovsku na Ukrajine. "Túto krajinu sa rozhodol opustiť z dôvodu rasistických útokov voči svojej osobe," doplnila Kopernická.

"Cudzinec prejavil záujem o udelenie azylu na území SR z dôvodu obavy o svoj život v domovskej krajine. Previezli ho do Útvaru policajného zaistenia pre cudzincov v Sečovciach za účelom ďalšieho azylového konania," uzavrela hovorkyňa RHP.