Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Jarné tradície priblíži na hrade Modrý Kameň etnologička Nádaská

Na snímke slovenská etnologička Katarína Nádaská. Foto: TASR - Pavol Zachar

V prednáške Jarné zvykoslovie ako súčasť tradičnej ľudovej kultúry Slovenska sa návštevníci 10. apríla dozvedia, aké obrady mágie sa spájali s jarnými prácami roľníka.

Modrý Kameň 4. apríla (TASR) - O jarných tradíciách i zaujímavostiach, ktorými sa ľudia v tomto období riadili, porozpráva na hrade Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese etnologička Katarína Nádaská. TASR o tom informovala Dáša Ďuríková zo Slovenského národného múzea - Múzea bábkarských kultúr a hračiek.

V prednáške Jarné zvykoslovie ako súčasť tradičnej ľudovej kultúry Slovenska sa návštevníci 10. apríla dozvedia, aké obrady mágie sa spájali s jarnými prácami roľníka. Nádaská bude hovoriť aj o tom, kedy sa vyháňali ovce na salaš a čo všetko s tým súviselo. Ďalej ako sa naši predkovia pripravovali na jar a prečo vynášali Morenu. Reč bude aj o tom, ako vyzerali sviatky Veľkej noci v minulosti a ako sa na ne ľudia pripravovali. Slovenská etnologička porozpráva, prečo sa na Veľkonočný pondelok mladé dievčatá šibú a polievajú a prečo bolo darom za šibanie ručne maľované vajce. Prednáška sa v Modrom Kameni začne o 17.00 h.

Slovenské národné múzeum - Múzeum bábkarských kultúr a hračiek hrad Modrý Kameň je zamerané na dokumentáciu dejín a súčasnosti bábkového divadla. Súčasťou sú aj dejiny vývoja detskej hračky, ako i dejiny regiónu, v ktorom sa nachádza. Hradný objekt tvoria zrúcaniny starého gotického hradu a budova barokového kaštieľa, kde sídli múzeum.