Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Intenzívne dažde poškodili viacero ciest v Žilinskom kraji

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Andrej Galica

Kvôli dlhotrvajúcemu dažďu a zvýšeným vodným prietokom v posledných dňoch dochádzalo na ceste v Ľubeli k splavovaniu krajnice. Následne došlo k čiastočnému odtrhnutiu svahu i samotných zvodidiel.

Žilina 20. júla (TASR) – Intenzívne dažde poškodili v uplynulých dňoch v Žilinskom kraji viacero ciest. Mimoriadna situácia bola v liptovskej obci Ľubeľa a zaplavené cesty potrápili aj Oravu. TASR informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martina Remencová.

Krízový štáb podľa nej zasadal vo štvrtok (19.7.) na Liptove. "V dôsledku dlhotrvajúceho dažďa a zvýšených vodných prietokov v posledných dňoch dochádzalo na ceste v Ľubeli k splavovaniu krajnice. Následne došlo k čiastočnému odtrhnutiu svahu i samotných zvodidiel. Tým sa zúžil prejazdný profil na ceste III/2327 a hrozilo väčšie narušenie až zrútenie svahu z dôvodu možného narušenia konštrukčných vrstiev," uviedla Remencová.

"Zosuvom je bezprostredne ohrozená jediná prístupová cesta k rodinným domom v blízkosti vodného toku Kľačianka. Z tohto dôvodu je nutné vykonať bezodkladné stavebné a technické opatrenia," povedal podpredseda ŽSK Igor Janckulík.

Hovorkyňa ŽSK doplnila, že k zaplaveniu ciest došlo aj medzi Vitanovou a Oravicami, najmä v dôsledku upchania priepustov zvyškami po ťažbe dreva. "Situácia na viacerých úsekoch si vyžaduje okamžité riešenie. Správa ciest ŽSK už začala s prácami a osadila zvislé dopravné značenie. Teraz sa musí vyhodnotiť rozsah škôd a pripravujú sa podklady na verejné obstarávanie, aby mohli začať opravy," dodala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.