Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

NEŠŤASTIE V TATRÁCH: Pád lavíny si vyžiadal život poľského turistu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Horská záchranná služba upozorňuje návštevníkov, že vo Vysokých Tatrách prevláda zvýšený - tretí stupeň lavínového nebezpečenstva. Túry si vyžadujú veľkú opatrnosť a znalosť lavínovej problematiky.

Vysoké Tatry 18. februára (TASR) - Vo Vysokých Tatrách počas lezenia cez Široký ľad zasypala v nedeľu lavína dvoch poľských turistov, jeden z nich neprežil. Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej internetovej stránke.

Oznamovateľ a zároveň ďalší člen skupiny nebol podľa HZS zasiahnutý. O súčinnosť bola požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) v Poprade, ktorá vzala na palubu psovoda HZS a spoločne leteli na miesto nešťastia.

Lavínisko medzitým začali prehľadávať okoloidúci skialpinisti a svedkovia nehody, ktorým sa vďaka potrebnej lavínovej výbave podarilo obe zasypané osoby nájsť, vyhrabať a začať s kardiopulmonálnou resuscitáciou (KPR). S rozšírenou KPR oboch osôb na mieste pokračoval vysadený lekár leteckých záchranárov a záchranár HZS, ktorým následne pomáhali ďalší horskí záchranári.

"Štyria boli do oblasti vyslaní pozemne, ďalší bol na miesto dopravený opätovne letecky spolu s prístrojom na automatické stláčanie hrudníka," informuje HZS.

Žena vo veku 30 rokov bola vo vážnom stave, letecky ju transportovali do popradskej nemocnice a následne do Košíc. Ako uvádza HZS, napriek veľkej snahe všetkých zúčastnených sa 35-ročného horolezca nepodarilo zachrániť a prítomný lekár skonštatoval smrť. Telesné pozostatky nebohého muža boli transportované do Starého Smokovca a odovzdané obhliadajúcemu lekárovi a príslušníkom Policajného zboru.

Horská záchranná služba upozorňuje návštevníkov, že vo Vysokých Tatrách prevláda zvýšený - tretí stupeň lavínového nebezpečenstva. Túry si vyžadujú veľkú opatrnosť a znalosť lavínovej problematiky.