Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Horskí záchranári pomáhali uviaznutému turistovi vo Velickej doline

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Z oblasti vodopádu Večného dažďa vo Velickej doline počuli turisti volanie o pomoc.

Vysoké Tatry 22. apríla (TASR) – Horskí záchranári pomáhali v nedeľu (21.4.) turistovi, ktorý uviazol vo Velickej doline. Horskú záchrannú službu (HZS) kontaktoval prostredníctvom tiesňovej linky 112 personál z horského hotela Sliezsky dom s tým, že z oblasti vodopádu Večného dažďa vo Velickej doline počuli turisti volanie o pomoc. HZS o tom informuje na svojej webstránke.

"Po preverení prvotnej informácie sa zistilo, že v skalnej stene, nachádzajúcej sa vľavo od vodopádu, uviazol španielsky 26-ročný turista. O súčinnosť bola požiadaná aj posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS), ktorá vyzdvihla na palubu na heliporte v Starom Smokovci záchranára HZS. Po prílete na miesto boli neďaleko postihnutého vysadení lekár spolu so záchranárom HZS," informuje HZS.

Ako ďalej uvádzajú horskí záchranári, dvaja turisti schádzali po turistickom chodníku nad vodopádom. Po vybočení z chodníka sa jeden pošmykol na snehu a po páde ostal uviaznutý v trhline kúsok od vodopádu. Turista bol za pomoci lanovej techniky vyslobodený zo steny a v podvese vrtuľníka transportovaný k Sliezskemu domu.

"Muža, ktorý bol bez zranení, avšak podchladený, ošetril na mieste lekár VZZS. Zo Sliezskeho domu pokračoval turista záchranárskym terénnym vozidlom do Domu HZS v Starom Smokovci, kde ho prevzala známa," uvádza HZS na svojej webstránke.