Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Návštevníci kaštieľa v Hanušovciach budú objavovať krásu krajčírstva

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzi zaujímavú a neodmysliteľnú súčasť krajčírskeho remesla patrí aj kolekcia žehličiek na uhlie, ktorými sa výrobky pred distribúciou dôkladne vyžehlili.

Hanušovce nad Topľou 21. marca (TASR) – Návštevníci kaštieľa v Hanušovciach nad Topľou budú objavovať krásu krajčírskeho remesla. V jeho priestoroch totiž predstavia kolekciu historických šijacích strojov a krajčírskeho náradia.

Exponáty pochádzajú prevažne z prvej polovice 20. storočia. "Prezentujeme tu kolekciu šijacích strojov od známych svetových výrobcov. Výnimočným exponátom zo zbierkového fondu múzea je napríklad šijací obuvnícky stroj hanušovskej proveniencie," vysvetlil odborný pracovník Krajského múzea v Prešove a vedúci organizačnej jednotky Kaštieľ a Archeopark Hanušovce nad Topľou Samuel Bruss.

Medzi zaujímavú a neodmysliteľnú súčasť krajčírskeho remesla patrí podľa jeho ďalších slov aj kolekcia žehličiek na uhlie, ktorými sa výrobky pred distribúciou dôkladne vyžehlili. Mimoriadnou je podľa Brussa krajčírska kovová pečať používaná cechovým spolkom v Hanušovciach nad Topľou. "Niekdajšie poddanské mestečko Hanušovce je od nepamäti spojené s týmto cechom pôsobiacim na jeho území. Samotná pečať je datovaná do roku 1752," ozrejmil.

Historickým prameňom informácií o dobovom krajčírstve je kniha v nemeckom jazyku Vyšívanie a štrikovanie z roku 1825. Ďalšou vzácnosťou je podľa Brussa aj kniha z roku 1659 s vyobrazením medirytiny krajčírov pri práci s názvom Všeobecné pojednanie o trhu a strete všetkých profesií, umení, obchodu a remesiel. Obidve diela pochádzajú z dedičstva grófskeho rodu Dessewffy. "Vo vitrínach sú okrem iného inštalované aj výrobky krajčírov pochádzajúce z pozostalosti rodiny Dessewffyovcov z marhanskej línie. Múzeum ich ako vzácny dar vlastní od roku 2016," dodal Bruss.

Autormi výstavy Šitie a technika sú odborní zamestnanci Krajského múzea v Prešove organizačnej jednotky Kaštieľ a Archeopark Hanušovce nad Topľou. Jej vernisáž sa uskutoční v piatok 22. marca. Výstava potrvá do konca mája 2019.