Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Výkon taxislužby vo Fiľakove upravuje nové záväzné nariadenie

Ilustračné foto Foto: TASR

Pred štyrmi rokmi nebola v tomto meste žiadna taxislužba, v súčasnosti na jeho území podnikajú tri.

Fiľakovo 20. januára (TASR) – Výkon taxislužby na území mesta Fiľakovo v okrese Lučenec upravuje od začiatku januára nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré mestskí poslanci schválili na svojom ostatnom zasadnutí. Ako TASR informoval primátor Attila Agócs, pred štyrmi rokmi v meste nebola žiadna taxislužba, v súčasnosti však na jeho území podnikajú tri.

„Bolo teda potrebné upraviť podmienky týkajúce sa prenájmu stanovíšť pre taxíky. Väčšie mestá si to riešia na úrovni VZN, preto sme sa aj my rozhodli ísť touto cestou. Doteraz platilo, že prenájom jedného parkovacieho boxu na rok stál 150 eur, čo je zanedbateľná suma,“ priblížil primátor.

Dodal, že najprv uvažovali nad priamou súťažou, v ktorej by taxislužby ponúkli ročnú sumu za box. „Majiteľom sa to však nepozdávalo. Preto sme sa po spoločných rokovaniach rozhodli, že určíme jednotnú cenu pre všetkých,“ vysvetlil Agócs a dodal, že po novom tak bude prenájom jedného boxu pre taxík stáť ročne 500 eur.

Podľa jeho slov sa týmto zvýšením prenájmu budú dať vyriešiť aj niektoré menšie žiadosti majiteľov taxislužieb. „Napríklad sme sa stretli s požiadavkou, aby sme na jednotlivých boxoch opravili výtlky. Do opravy by sme však boli investovali sumu vo výške prenájmu boxu za niekoľko rokov,“ objasnil.

Poslanci tiež schválili prevádzkový poriadok pre taxislužby. Ako v tejto súvislosti uviedol Norbert Gecso, legislatívny asistent Mestského úradu (MsÚ) vo Fiľakove, ide o samostatný dokument, ktorý určuje povinnosti taxislužieb.

„Obsahuje napríklad informácie o nutnosti mať v aute funkčný taxameter, doklad o zaplatení cestnej dane či overenú kópiu koncesnej listiny. Prepravcovia sa takto môžu oboznámiť so svojimi povinnosťami a nezaskočí ich žiadna kontrola. Dokument je však pomôckou aj pre ich klientov,“ podotkol Gecso s tým, že dostupný je na internetovej stránke mesta a na úradnej tabuli v priestoroch MsÚ Fiľakovo.