Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

FICO: Iná cesta ako hlbšia integrácia v rámci EÚ pre Slovensko nie je

Na snímke vpravo predseda vlády SR Robert Fico sa zúčastnil na otvorení podujatia Slovensko diskutuje o Európskej únii na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre 2. októbra 2017. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Premiér na dnešnom stretnutí so študentami a akademickou obcou nitrianskej Univerzity Konštantína Filozofa hovoril o budúcnosti Európskej únie, o Slovensku, no a taktiež o tom, čo štátu neprospieva.

Nitra 2. októbra (TASR) – Slovensko by malo byť jadrom Európskej únie (EÚ) napriek tomu, že existuje veľa faktorov, ktoré bude treba riešiť. Počas projektu Slovensko diskutuje o EÚ na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre to dnes povedal premiér Robert Fico. Podľa jeho názoru hlbšia integrácia Slovenska a spojenie sa s veľkými krajinami Európskej únie je pre Slovensko nevyhnutnosťou. "Nevidím iné lepšie riešenie pre túto krajinu. Je to príležitosť urobiť ďalší významný skok vo vývoji tejto krajiny," povedal Fico. Chýba mu však konsenzus medzi politickými stranami na Slovensku, pokiaľ ide o zahraničnú politiku. "Sú politické subjekty, ktoré hovoria, že jadro nie je dobré riešenie, niektoré zasa tvrdia, že ani EÚ nie je dobré riešenie. Chýba nám podpora, ktorá by nám umožňovala ľahšie sa pohybovať v tomto priestore a možno by som očakával aj od ďalších ústavných činiteľov väčší diel angažovania sa v tejto problematike," skonštatoval premiér na stretnutí so študentmi a zástupcami akademickej obce.



Európska únia bude v najbližšom období musieť riešiť problémy, ktoré ju ohrozujú. K tým patrí podľa Fica absolútne nezvládnutý problém migrácie, s ktorým súvisí nárast terorizmu v krajinách EÚ. "Na územie EÚ sa dostali bez akejkoľvek kontroly státisíce ľudí, dá sa predpokladať, že sa posilnili teroristické bunky." EÚ ďalej hrozí globálna ekonomická prehra. "Bola prijatá Lisabonská stratégia, podľa ktorej EÚ a Európa mala byť do roku 2010 najlepším regiónom na svete. V roku 2010 sme zistili, že to nie je pravda, hodili sme stratégiu do koša a vymysleli sme novú stratégiu, ktorá sa volá Európa 22. Obávam sa, že dopadne takisto. Vnímame Čínu, ktorá má dnes podstatne väčšiu ekonomiku, ako má EÚ. Vnímame ambície Spojených štátov, vnímame, akú globálnu úlohu dnes zohráva Ruská federácia. Má šancu rozpoltená Európa byť reálnym súperom?" skonštatoval Fico.

Na problémy, s ktorými bojuje v súčasnosti EÚ, nedokáže Slovensko podľa premiéra reagovať samo. Jedinou cestou je hlbšia integrácia v rámci EÚ. "Nemôžeme ísť proti prúdu. Doteraz sa integrácia javila ako absolútne prospešná pre nás. Sme v Schengene, v EÚ a máme spoločnú európsku menu. Teraz sme na rázcestí a iná cesta ako tá, kde pôjdu najsilnejší v EÚ, podľa môjho názoru pre nás neexistuje," domnieva sa Fico. Hlbšia integrácia bude podľa jeho slov vyvíjať veľký tlak na oblasť obrany, sociálnych otázok, migrácie, dôslednejšej ochrany hraníc Schengenu, témy hospodárskej a menovej únie.

Projekt Slovensko diskutuje o EÚ je iniciatívou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky, ktorý má za cieľ obnoviť širokú spoločenskú diskusiu na Slovensku o aktuálnych témach týkajúcich sa Európskej únie s osobitným dôrazom na jej budúcnosť a miesto Slovenska v nej. Ambíciou rezortu diplomacie je vychádzať z celospoločenského konsenzu pri tvorbe národných pozícií v diskusii o budúcnosti EÚ.