Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Festival Hory a mesto Prešov prinesie filmy o horách a cestovaní

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Okrem výberu najlepších outdoorových filmov zo slovenskej a svetovej produkcie ponúkne festival aj multimediálnu prezentáciu slovenských horolozecov a cestovateľov, uviedla Lenka Šitárová.

Prešov 17. októbra (TASR) – Dvanásty ročník filmového festivalu Hory a mesto Prešov ponúkne filmy s horskou, cestovateľskou a outdoorovou tematikou. Uskutoční sa v piatok (18. 10.) a v sobotu (19. 10.) v prešovskom Kine Scala. Okrem filmov si organizátori, občianske združenie Skalná hrana a horolezecký klub Rock Edge pripravili i besedy, prezentácie a výstavu fotografií.

"Okrem výberu najlepších outdoorových filmov zo slovenskej a svetovej produkcie ponúkne festival aj multimediálnu prezentáciu slovenských horolozecov a cestovateľov - Petra 'Becka' Ondrejoviča s názvom Fenomén Venezuela a člena tatranskej horskej služby Erika Rabatína z jeho výstupu na legendárny El Capitain v Yosemitoch," uviedla tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

Piatkové predpoludnie bude podľa jej slov venované dvom špeciálnym blokom pre žiakov a študentov prešovských škôl.

Jedným z premietaných filmov bude Ikigai, ktorý zachytáva príbeh japonského snoubordistu Shina Biyajima o tom, ako našiel svoje "ikigai" alebo "dôvod na bytie" pri oslave života a objavovaní horskej prírody za Naganom.

"K Shinovi sa pripojí americký snoubordista Travis Rice. Film je ponorením sa do Shinovho života, japonskej horskej kultúry a podobnosti medzi dvoma priateľmi, ktorí napriek tomu, že ich delia oceány, vyrástli s dvoma vecami, ktoré majú spoločné - kopec ako učebňa a hlboká vášeň pre jazdu na snouborde," priblížili organizátori podujatia.

Súčasťou festivalového programu bude i animovaný film Krížová cesta o dvoch legendárnych lezcoch Marcelovi a Andrzejovi, ktorí sa podujmú vyliezť na zatiaľ nezdolaný vrchol najvyššej hory. Na ceste nahor musia prekonať rôzne výzvy a prekážky.