Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Slovenskom krase sa opäť uskutočňuje zimné sčítanie netopierov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Ján Siman

Dlhodobý trend poklesu početnosti je podľa jeho údajov pozorovaný u dvoch druhov, netopiera ostrouchého a uchane čiernej.

Rožňava 18. februára (TASR) – Sledovanie zmien početnosti jednotlivých druhov netopierov v rámci monitorovaných podzemných priestorov je cieľom aktuálneho zimného sčítania netopierov, ktoré prebieha v ich zimoviskách na území Národného parku Slovenský kras (NP SK). TASR o ňom informoval chiropterológ Štefan Matis zo správy NP SK s tým, že je naplánované do polovice marca.

"Najpočetnejším druhom netopiera v jaskyniach je aj počas tejto zimy večernica malá. U tohto druhu bola dokonca zaznamenaná rekordná početnosť až 74.000 jedincov v rámci nášho najväčšieho zimoviska," konkretizoval Matis, podľa ktorého sú v Európe známe iba dve väčšie zimoviská, v Bulharsku a v Rumunsku.

Dlhodobý trend poklesu početnosti je podľa jeho údajov pozorovaný u dvoch druhov, netopiera ostrouchého a uchane čiernej. "Počty týchto dvoch druhov už dlhodobo výrazne klesajú vo všetkých sledovaných úkrytoch. Najvzácnejšími zimujúcimi druhmi sú podkovár južný, podkovár veľký, lietavec sťahovavý či netopier pobrežný," dodal chiropterológ.

Ako pokračoval, odborníci počas zimného sčítania každý rok zaznamenajú aj negatívne javy, ktoré pôsobia nepriaznivo na zimujúce netopiere. "Žiaľ, neobišlo ich to ani túto zimu. Pri obci Hrhov návštevníci nelegálne rozložili oheň v ústí jednej jaskyne, čím zamorili dymom celý jaskynný priestor a spôsobili tým zánik celej 160-kusovej kolónie zimujúcich netopierov," podotkol Matis.

NP SK je najrozsiahlejšie krasové územie Slovenska s výskytom viac ako 1300 jaskýň. Odborníci zo správy NP SK v spolupráci s dobrovoľníkmi v ňom počas každej zimy skontrolujú viac ako 100 jaskýň, priepastí a banských diel.