Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Regióny

Žiaci vytvárali eko-mapy, čakajú ich ceny

Ilustračná foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Zásluhou žiakov základných a stredných škôl je dnes zmapovaných 700 eko-bodov.

Banská Bystrica 16. októbra (TASR) - Eko-mapy Banskobystrického a Prešovského kraja predstavia verejnosti dnes dopoludnia v priestoroch radnice na Námestí SNP v Banskej Bystrici. Projektu Školy tvoria Eko-mapu sa zúčastnilo 40 základných a stredných škôl Banskobystrického a Prešovského kraja. "Na podujatie prídu aj žiaci a učitelia zo škôl, ktoré Eko-mapu spoluvytvárali a žiaci sa podelia o svoje skúsenosti a zážitky," uviedla Jana Koťková z Ekoporadne Živica, Centra environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica. Zároveň podľa jej slov predstavia "horúcu novinku", mobilnú aplikáciu Eko-Trace.

Koťková pokračovala, že s výdatnou pomocou škôl je teraz v týchto dvoch krajoch zmapovaných viac ako 700 eko-bodov a nové stále pribúdajú. Eko-mapy oboch krajov začali vznikať na jar v rámci uvedeného projektu. Školy budú na podujatí aj ocenené.

Mapy aj do smartfónov

Projekt koordinovaný CEEV Živica sa v tomto roku realizoval s finančnou a metodickou pomocou Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti, a. s. Generálnym partnerom projektu Eko-mapa je Microsoft, ktorý podporil aj spomínanú Eko-Trace. Vďaka aplikácii je Eko-mapa dostupná aj pre používateľov smartfónov, ktorí si pomocou nej budú vedieť vyhľadať eko-body vo svojom okolí. Je voľne stiahnuteľná na www.eko-mapa.sk. Eko-mapa a viac informácií sa nachádzajú tiež na tejto stránke.

Eko-mapa je momentálne vytvorená v šiestich krajoch Slovenska, celkovo obsahuje 2000 eko-bodov a jej stránku využilo už viac ako 30.000 návštevníkov. Na interaktívnej eko-mape nájdu ľudia informácie, kde môžu odovzdať odpad, nájsť bio obchody vo svojom okolí alebo zaujímavé prírodné miesta. Jednotlivé eko-body obsahujú aj stručné anotácie a fotografie.