Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Regióny

POZOR NA CESTÁCH: V okrese Poprad sa vytvárajú snehové záveje

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na niektorých miestach Slovenska opäť nasnežilo, sledujeme situáciu na cestách.

Rimavská Sobota/Revúca/Lučenec 4. decembra (TASR) – Cesty na juhu Banskobystrického kraja (BBSK) v okresoch Lučenec, Rimavská Sobota a Revúca sú napriek nedeľňajšiemu (3.12.) sneženiu zjazdné a väčšinou mokré. V niektorých úsekoch však vodiči musia rátať s utlačeným či kašovitým snehom na vozovke. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) prostredníctvom svojej internetovej stránky.

V Lučeneckom okrese sa kašovitý sneh v hrúbke jedného centimetra nachádza miestami na ceste medzi Kurtáňom a Novými Honmi, medzi Panickými Dravcami a Kalondou, ako aj medzi Fiľakovom a Šuricami a v úseku Lučenec – Rároš.

V okrese Rimavská Sobota je kašovitý sneh v hrúbke troch centimetrov miestami na horskom priechode Zbojská nad Tisovcom. Na horskom priechode Chorepa nad Klenovcom je miestami kašovitý sneh hrubý jeden centimeter.

Cestári hlásia v Revúckom okrese sneh iba v jednom úseku, na ceste od Tisovca cez Muráň smerom na Červenú Skalu. Vozovku tam podľa nich pokrýva súvislá vrstva utlačeného snehu v hrúbke dvoch centimetrov.

Cesty na území Prešovského kraja sú po nočnom snežení zjazdné


Všetky cesty na území Prešovského kraja sú momentálne zjazdné, na niektorých úsekoch však po nočnom snežení treba zvýšiť opatrnosť. Tomáš Herstek zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja informoval, že cesty 1. triedy sú zjazdné, vlhké až mokré po posype, miestami sa najmä v okresoch Prešov, Poprad, Humenné a Bardejov môže na vozovke nachádzať kašovitý sneh do dvoch centimetrov.

Podobná situácia je aj na cestách 2. a 3. triedy, kde však vo vyšších polohách môže byť utlačená vrstva snehu až do piatich centimetrov. Zjazdné sú podľa Hersteka momentálne aj všetky horské priechody na území kraja, na Vernári, Pustom Poli a Stráňanoch je utlačená a posypaná vrstva snehu do troch centimetrov, na Magure až do piatich centimetrov. Inde sú cesty prevažne mokré.

Za posledných 24 hodín bolo v teréne nasadených 104 mechanizmov, ktoré dohromady prepluhovali 16.000 kilometrov, najmä v okolí Bardejova, Humenného, Svidníka, Starej Ľubovne, Popradu a Vranova nad Topľou. Inertným materiálom cestári posypali takmer 3500 kilometrov ciest v celom kraji a chemicky upravili viac ako 9600 kilometrov.


V okrese Poprad a pri Šumiaci sa na cestách vytvárajú snehové záveje


Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na úseku rýchlostnej cesty v úseku Trstená, sever – Tvrdošín, sever sa na vozovke nachádza vrstva kašovitého snehu. V okrese Poprad a na ceste III/2387 Šumiac sa na cestách vytvárajú snehové záveje. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej webovej stránke.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je najmä na severnom a severovýchodnom území Slovenska prevažne s vrstvou utlačeného alebo kašovitého snehu. V hornatejších oblastiach Slovenska sú vozovky ciest sčasti pokryté vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu do troch centimetrov. Miestami sa na cestách nachádza sneh do piatich centimetrov.

SSC upozorňuje, že na ceste II/555 v úseku Michalovce po hranicu okres Michalovce/Trebišov sa nachádza poľadovica. Zároveň na cestách tretích tried v obvode Nová Baňa a Žiar nad Hronom a na ceste III/2530 Hodruša-Hámre - Žarnovica sa nachádza miestami zľadovatený sneh do troch centimetrov.

Podľa SSC sú horské priechody zjazdné, nachádza sa tam od jedného do troch centimetrov snehu, na horskom priechode Vrchslatina do piatich centimetrov. Na horskom priechode Herlianske sedlo je na vozovke čerstvý sneh do výšky piatich centimetrov, čerstvý sneh napadol aj na horskom priechode Dobšiná. Horské priechody Vrchslatina a Šútovce sú uzatvorené pre vozidlá nad desať metrov dĺžky.