Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Žilinský kraj chce riešiť dopravnú situáciu v Ružomberku obchádzkou

Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Navrhuje umožniť osobným autám smerujúcim z východu Slovenska do Banskej Bystrice obchádzku cez Partizánsku Ľupču, Liptovskú Lúžnu a Liptovskú Osadu.

Žilina/Ružomberok 22. augusta (TASR) – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) prišiel v uplynulých dňoch s ponukou pomoci pri riešení kritickej dopravnej situácie v Ružomberku. Navrhuje umožniť osobným autám smerujúcim z východu Slovenska do Banskej Bystrice obchádzku cez Partizánsku Ľupču, Liptovskú Lúžnu a Liptovskú Osadu. Tu by sa cestujúci napojili na hlavnú cestu smerom na Donovaly. Vyhli by sa tak vyťaženému hlavnému ťahu cez centrum mesta. TASR informovala hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

„Veľa vodičov by radšej zvolilo túto trasu, ako dlhé čakanie v kolóne,“ povedal podpredseda ŽSK Igor Janckulík.

Navrhovaná obchádzka by viedla cez cestu v správe ŽSK, ktorá v minulosti slúžila aj ako náhradná trasa pre transporty vojakov a techniky. Podľa Remencovej je z veľkej časti v dobrom stave,  kritický je zhruba desaťkilometrový úsek medzi Partizánskou Ľupčou a Liptovskou Lúžnou. Na jeho oprave by sa mohol podieľať štát. „Župa na opravu, ktorou by cestu dala do pôvodného stavu, peniaze nemá, no vzhľadom k zlej dopravnej situácii, ktorá súvisí s nedostavanou diaľnicou by to mohol zaplatiť štát v rámci vyvolanej investície,“ vysvetlil Janckulík.

Aby mohla cesta slúžiť ako náhradná dopravná spojnica, musí byť opravená. "Prišli sme s riešením, ktoré by pomohlo nielen Ružomberčanom, ale všetkým cestujúcim z východu Slovenska smerom na Banskú Bystricu, odľahčilo by sa mesto, skrátili kolóny a urýchlila doprava. Týmto by sme chceli apelovať na vládu, aby náš návrh zvážili a podnikli kroky na jeho rýchlu realizáciu," uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Janckulík ubezpečil, že obyvatelia dotknutých obcí sa nemusia obávať, obchádzka by bola určená len osobným vozidlám. Dočasne by sa síce zvýšilo dopravné zaťaženie, po dobudovaní diaľnice by sa však doprava odklonila tým smerom a obciam by ostali opravené cesty.

Minulý týždeň sa podľa Remencovej uskutočnili prvé stretnutia zástupcov kraja s predstaviteľmi miestnych samospráv. Prvé reakcie boli pozitívne, podmieňujú to bezpečnostnými opatreniami. Takýchto stretnutí bude niekoľko. „Je dôležité, aby ľudia v obciach mali všetky potrebné informácie,“ uzavrela Remencová.