Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Regióny

Domov pri kaštieli v Žiari nad Hronom má nový cenník

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

K optimalizácii poplatkov mesto pristúpilo z dôvodu zvýšenia vstupov pri prevádzke zariadenia a zvýšenia mzdových nákladov na pracovníkov, ktorých je v zariadení aktuálne 26.

Žiar nad Hronom 18. decembra (TASR) - Klienti Domova pri kaštieli v Žiari nad Hronom zaplatia za sociálne služby viac. Žiarski poslanci na decembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) schválili všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o sociálnych službách a úhradách za sociálne služby poskytované a zabezpečované mestom Žiar nad Hronom, ktoré upravuje cenník tohto zariadenia.

Vedúca odboru starostlivosti o obyvateľa MsÚ Žiar nad Hronom Monika Minárová vysvetlila, že k optimalizácii poplatkov mesto pristúpilo z dôvodu zvýšenia vstupov pri prevádzke zariadenia a zvýšenia mzdových nákladov na pracovníkov, ktorých je v zariadení aktuálne 26. "I napriek tomu sú to citeľné sumy, pretože k zvýšeniu už len pri týchto mzdových prostriedkoch došlo dvakrát v tomto roku," poznamenala pre TASR.

Nový cenník zavádza zvýšenie cien o dve eurá denne pre všetkých klientov. Riaditeľka zariadenia Jana Filipčíková priblížila, že poplatky v zariadení závisia od toho, či je klient umiestnený v jednolôžkovej alebo dvojlôžkovej izbe, a tiež v závislosti od odoberanej stravy, či je to racionálna alebo diabetická. Aktuálne je v zariadení, ktoré má kapacitu 40 lôžok, celkom 38 klientov.

Domov pri kaštieli je situovaný v prístavbe biskupského kaštieľa a jeho zriaďovateľom je mesto Žiar nad Hronom. Otvorené bolo pred rokmi po kompletnej rekonštrukcii priestorov, v ktorých kedysi sídlila škola. V priestoroch s výťahom sa nachádza jedáleň, zimná záhrada, viacúčelová terapeutická miestnosť či kuchynka. Klienti tu majú v dispozícii jednolôžkové a dvojlôžkové izby s vlastným sociálnym zariadením.