Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Dobrovoľníci z Košíc uháčkujú chobotničky pre bábätká v inkubátoroch

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Akciu organizujú košické Výmenníky. Tí, ktorí sa nemôžu zúčastniť na akcii 31. januára, môžu chobotničku vytvoriť aj doma.

Košice 22. januára (TASR) – Hromadné a verejné háčkovanie malých chobotničiek pre predčasne narodené a choré bábätká sa bude konať v stredu 31. januára v košických Kasárňach/Kulturparku. Chobotničky sú určené pre deti, ktoré ležia v inkubátoroch na Neonatologickom oddelení Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) Košice.

Dobrej veci môžu pomôcť záujemcovia v daný deň od 14.00 do 18.00 h. Akciu organizujú košické Výmenníky. "Začiatočníkom budú pomáhať dobrovoľníčky, ktoré im ukážu základné techniky. Stačí si doniesť háčik číslo 2,5 – 3. Priadza i náplň budú k dispozícii," informovala za organizátorov Renáta Zolnaiová.

Tí, ktorí sa nemôžu zúčastniť na akcii v danom termíne, môžu chobotničku vytvoriť aj doma. Postup, ako na to, sa dozvedia z návodu, ktorý im zašle organizátor podujatia po registrácii na emailovej adrese hackovane.grafity@gmail.com. Takisto je potrebné mailom potvrdiť účasť na spoločnom háčkovaní pre zabezpečenie materiálu.

"Práve chobotničky sa používajú v inkubátoroch novorodeniatok, aby odpútali ich pozornosť od rôznych káblov, ktoré majú vôkol seba. Predčasne narodeným deťom pomáhajú evokovať pupočnú šnúru – neťahajú potom hadičky, hrajú sa s chápadlami. Hračky sú mäkké a neublížia," uviedla Zolnaiová na webstránke www.vymenniky.sk. V Dánsku, krajine pôvodu tohto nápadu, podľa jej slov dokonca publikovali výsledky vplyvu na predčasne narodené deti s tým, že deti mali pravidelnejší srdcový tep, lepšie dýchali a mali vyššiu hladinu kyslíka v krvi.