Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Do sprievodu centrom Žiliny sa zapojilo 400 fašiangových masiek

Na snímke Karnevalový sprievod na Mariánskom námestí v Žiline 9. februára 2018. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Už po štrnásty raz zaplavili žilinské ulice masky z celého Slovenska.

Žilina 9. februára (TASR) – Do sprievodu fašiangových masiek, ktorý v piatok prešiel centrom Žiliny a na Mariánskom námestí odštartoval hlavný program štrnásteho ročníka Carnevalu, sa zapojili štyri stovky fašiangových masiek.

"Už po štrnásty raz zaplavili žilinské ulice masky z celého Slovenska. Karnevalový sprievod vyštartoval spred budovy mestského úradu, prešiel cez Mariánske námestie, dolu Farskými schodmi až na Námestie Andreja Hlinku. Pokračoval po Národnej ulici a vrátil sa späť na Mariánske námestie. Sme radi, že obyvatelia mesta si mohli zažiť jedinečnú fašiangovú atmosféru," povedala hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.



Na pódiu sa podľa nej predstavili deti z detských folklórnych súborov Hájovček, Lieska, Cipovička a žiaci zo Súkromnej základnej umeleckej školy Slovenských dobrovoľníkov v Žiline. Program pokračoval vystúpeniami folklórnych súborov Jurošík, Rozsutec a záver patrí skupine Taktici.

Doplnila, že zábava pokračuje v sobotu (10.2.) v Mestskom divadle, kde sa predstavia Folklórny súbor Rozsutec a Folklórny súbor Jurošík v programe Roztancované fašiangy. "Žilinský Carneval organizuje mesto a patrí k najväčším sprievodom masiek na Slovensku. Vychádza zo starých zvykov, spája však tradičné masky s tými súčasnými. Jeho zakladateľom je žilinský fotograf Ivan Kelly Köhler," dodala Zigová.