Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Ornitológov prekvapili tisíce sťahovavých vtákov na Zemplíne

Na snímke čajky smejivé na poli pri meste Humenné 20. marca 2012. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Koncentrácia viacerých vtáčích druhov súvisí s aktuálnym ročným obdobím.

Zemplínska Šírava/Senianske rybníky 20. marca (TASR) - Ornitológov prekvapila v týchto dňoch počas pravidelného monitoringu vodného vtáctva jeho vysoká koncentrácia v lokalitách Zemplínska šírava a Chránené vtáčie územie (CHVÚ) Senianske rybníky. "Za posledných niekoľko rokov ide určite o najvyššie jednorazovo zaznamenané počty vtákov v spomínaných oblastiach," informoval TASR Samuel Pačenovský z SOS/Birdlife Slovensko.

Ornitológovia zaznamenali v pondelok 19. marca v CHVÚ Senianske rybníky vyše 20.000 vodných vtákov, ďalších minimálne 10.000 jedincov videli na Zemplínskej šírave. Koncentrácia viacerých vtáčích druhov v oboch lokalitách súvisí s aktuálnym ročným obdobím.

"Jar je už nenávratne tu, na čo reagujú v súčasnosti aj sťahovavé vtáky. Ich vtáčí kalendár je neomylný, okamžite využívajú oteplenie či dostatok potravy a prilietajú zo svojich zimovísk na svoje tradičné hniezdiská," vysvetlil Pačenovský s tým, že ďalšie jedince odchádzajú hniezdiť do severnej Európy. "U nás ich môžeme v týchto dňoch zastihnúť len počas preletu."

Na Zemplínskej šírave sa momentálne nachádza 1500 až 2000 čajok, medzi ktorými prevažujú čajky smejivé a čajky sivé. "Zaznamenali sme tu aj približne 6000 husí bieločelých, 80 potápačov veľkých či desiatky chochlačiek sivých a vrkočatých," doplnil Pačenovský. Ako ďalej uviedol, po jednom exemplári tu bola počas pozorovania zastúpená chochlačka bielooká a hlaholka severská.


Na snímke čajky smejivé na poli pri meste Humenné 20. marca 2012.
Foto: TASR/Tomáš Doboš


K najpočetnejších vtáčím druhom zaznamenaným na Senianskych rybníkoch patrila v týchto dňoch hus bieločelá - 17.000 jedincov a žeriav popolavý pozostávajúca z približne 3000 jedincov. Ornitológovia zaznamenali v CHVÚ aj zriedkavo sa vyskytujúce vtáctvo, medzi ktoré patrí napríklad kačica ostrochvostá či spomínaná chochlačka bielooká.

"Spozorovali sme tu aj viacero druhov bahniakov, z ktorých za zmienku stojí prílet jedného hvizdáka veľkého a 17 brehárov čiernochvostých," priblížil Pačenovský. Ako ďalej uviedol, v CHVÚ zároveň zdokumentovali prítomnosť kalužiakov červenonohých, bojovníkov bahenných, kulíkov zlatých, prílet jedného kulíka riečneho a kalužiačika malého. Vo výraznom predstihu sa tu podľa jeho slov vyskytol v tomto roku trasochvost žltý. "Išlo naozaj o skorý prílet. V uplynulých rokoch sa tu vyskytoval až v polovici apríla."