Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Bratislava dnes patrí cyklistom, vodičov obmedzí buspruh

Ilustračné foto Foto: TASR

V rámci Európskeho týždňa mobility mesto pripravilo pre svojich obyvateľov zaujímavý program, ktorým sa snaží podporiť zdravý životný štýl, ale aj ochranu životného prostredia.

Bratislava 17. septembra (TASR) – V hlavnom meste pokračuje Týždeň mobility Dňom cyklistov. Dnes na nich čaká cyklomaratón, zrevitalizovaná cyklotrasa či diskusné fórum o cyklodoprave. Vodičov od dnešného dňa zase obmedzí buspruh na Štefánikovej ulici.

Od Hodžovho námestia po Slovenskú akadémiu vied už môžu vodiči jazdiť len v jednom pruhu. Na frekventovanej Štefánikovej ulici mesto testuje vyhradený osobitný pruh pre verejnú dopravu. "Má nám to ukázať, čo by sa stalo, ak by tam autobusové pruhy zostali natrvalo," hovorí primátor Milan Ftáčnik s tým, že ak sa buspruh osvedčí, ostane natrvalo. Zatiaľ funguje len v smere k vlakovej stanici. V nedeľu však vodičov na ulici mohli popliesť rozličné značky. Jedna vodičom dovoľovala jazdiť v dvoch pruhoch, iná zakazovala. Dnes pribudlo vodorovné značenie.

V rámci Dňa cyklistov mesto spustilo aj motivačnú kampaň Na bicykli do práce a do školy a popoludní pre cyklistov a korčuliarov otvorí zrevitalizovanú sedemkilometrovú cyklotrasu. Od mosta Lafranconi smerom na Starý prístav obnovil sponzor počas leta povrch, osadil nové značenie, zvislé i vodorovné, informačné i orientačné. Cyklisti sa tak budú môcť dozvedieť, na akom mieste sa nachádzajú a čo sa tam dá vidieť. Po otvorení trasy bude aj 20-kilometrový cyklomaratón. Nultý ročník patrí profesionálnym aj amatérskym cyklistom a odštartujú ho pod mostom Lafranconi o 15.45 h.

Na Námestí SNP si môžu dať Bratislavčania opraviť a nastaviť bicykel, bude tam aj bazár či ukážky mestských a športových bicyklov. Od 18.00 h sa začne diskusné fórum o cyklodoprave a cyklistickej infraštruktúre, ktoré organizuje združenie Cyklokoalícia.

V súčasnosti je na území mesta 77 km tranzitných, regionálnych trás a 25 km mestských cyklochodníkov.