Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Spomienky na starých rodičov zhmotňuje ľudová expozícia v D. Kubíne

Spomienky na generáciu prastarých rodičov zhmotňuje expozícia ľudových predmetov, ktorá vznikla v dolnokubínskom Dennom centre. Izba starých materí, ako ju tamojší klienti nazývajú, je miestom pre rozmanité historické predmety z Oravy – kolovrátok z konca 18. storočia, tkané koberce, keramiku, ručne vyšívané obrazy, biblické motívy či tradičné ľudové odevy. V Dolnom Kubíne 24. decembra 2018. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Do budúcnosti je tu podľa sociálnej pracovníčky aj možnosť, že by z izby vzniklo malé múzeum tradícií starých materí, do ktorého budú môcť zavítať aj deti z materských a základných škôl.

Dolný Kubín 24. decembra (TASR) – Spomienky na generáciu prastarých rodičov zhmotňuje expozícia ľudových predmetov, ktorá vznikla v dolnokubínskom dennom centre. Izba starých materí, ako ju tamojší klienti nazývajú, je miestom pre rozmanité historické predmety z Oravy – kolovrátok z konca 18. storočia, tkané koberce, keramiku, ručne vyšívané obrazy, biblické motívy či tradičné ľudové odevy. Poslaním expozície je, aby mladé generácie nezabúdali na to, odkiaľ pochádzajú.

„Bez minulosti niet budúcnosti. Každý z našich členov mal rodičov a starých rodičov, ktorí po sebe zanechali svoje ručné práce či starožitnosti. V tejto izbe ožíva spomienka na nich,“ priblížila pre TASR sociálna pracovníčka Marína Gruchaláková.

Spomienky na generáciu prastarých rodičov zhmotňuje expozícia ľudových predmetov, ktorá vznikla v dolnokubínskom Dennom centre. Izba starých materí, ako ju tamojší klienti nazývajú, je miestom pre rozmanité historické predmety z Oravy – kolovrátok z konca 18. storočia, tkané koberce, keramiku, ručne vyšívané obrazy, biblické motívy či tradičné ľudové odevy. V Dolnom Kubíne 24. decembra 2018.
Foto: TASR - Miroslava Mlynárová


Najstarší predmet, ktorý v ľudovej izbe uchovávajú, je starodávny kolovrátok pravdepodobne z konca 18. storočia. Samotnú expozíciu seniori utvárajú preto, aby mladé generácie nezabúdali, odkiaľ pochádzajú a aké dedičstvo pre ne zanechali ich predkovia. „Keďže sú mojou cieľovou skupinou seniori, vznikla myšlienka, aby každý z nich doniesol nejakú vec po starých a prastarých rodičoch ku nám do klubu. Predmety našli na povale alebo zaprášené v komore a tu si našli svoje miesto,“ vysvetlila.

Do budúcnosti je tu podľa sociálnej pracovníčky aj možnosť, že by z izby vzniklo malé múzeum tradícií starých materí, do ktorého budú môcť zavítať aj deti z materských a základných škôl.