Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Dobrovoľní hasiči v Z. Bystrici oslavujú 140. výročie svojho vzniku

Na snímke námestie Sv. Floriána v Záhorskej Bystrici, na ktorej je jedno z troch súsoší patróna hasičov. Foto: TASR/Erik Mader

Prvé desaťročia činnosti spolku dodnes dokumentuje štvorkolesová ručná striekačka ťahaná koňmi, ktorú zbor dostal v roku 1905.

Bratislava 25. augusta (TASR) – V Záhorskej Bystrici si počas posledného prázdninového víkendu (31. 8 - 1. 9.) pripomenú 140. výročie vzniku tamojšieho dobrovoľného hasičského zboru (DHZ). Členovia zboru pripravili sériu podujatí, propagujúcich tradíciu dobrovoľného hasičstva v súčasnej mestskej časti Bratislavy.

Bohatú históriu spojenú s dobrovoľnými hasičmi potvrdzuje aj fakt, že v Záhorskej Bystrici majú až tri súsošia sv. Floriána – patróna hasičov, jedno z nich sa nachádza na rovnomennom námestí. "Sme v tomto naozaj raritou,“ priznáva predseda DHZ Záhorská Bystrica Anton Urdovič. Okrem sochy z roku 1815, stojacej na malom námestí za farou a malým súsoším ozdobujúcim zrekonštruovanú fasádu hasičskej zbrojnice z roku 2014, sme pyšní najmä na sochu, umiestnenú v roku 1905 priamo na oltári v kostole sv. Petra a Pavla,“ priblížil pre TASR. Vysvetlil zároveň, že spojitosť s duchovným miestom logicky vyplýva z podpory, ktorú dobrovoľní hasiči v niekdajšej samostatnej obci mali od predstaviteľov cirkvi. "Kňazi boli vzhľadom na svoju autoritu často i predsedami spolkov,“ dodal.

DHZ v Záhorskej Bystrici vznikol ako jeden z prvých na Záhorí (mestská časť Bratislavy je považovaná za pomyselný vstup na Záhorie) v roku 1879 ako Spolok dobrovoľných hasičov Bratislavská Bystrica, tak sa obec vtedy nazývala. Prvé desaťročia činnosti spolku dodnes dokumentuje štvorkolesová ručná striekačka ťahaná koňmi, ktorú zbor dostal v roku 1905. "Aj v súčasnosti je funkčná, podarilo sa nám ju zrepasovať tak, že na stroji nie je použitý ani jeden náhradný diel,“ zdôraznil Urdovič.

Na snímke hasičská zbrojnica v Záhorskej Bystrici, ktorú postavili v roku 1961.
Foto: TASR/Erik Mader


Striekačku bude možné vidieť aj na víkendových slávnostiach 140. výročia vzniku, podobne ako dve zástavy z roku 1922 a 1932, ktoré boli zreštaurované. "Chceme toho ale ponúknuť oveľa viac, rozhodli sme sa predstaviť maximum dobových predmetov i častí odevov, ktoré v minulosti dobrovoľní hasiči používali, či už sú to prilby, rovnošaty, prúdnice, sekerky a samozrejme hasičskú techniku. Návštevníci uvidia komplexný prierez históriou od tých najstarších čias až po súčasnosť," uviedol Urdovič, ktorý verí, že výstava i podujatie pomôže naďalej rozvíjať tradíciu dobrovoľného hasičstva v Záhorskej Bystrici.

Najväčší rozmach zaznamenal bystrický DHZ na začiatku 60. rokov, keď v obci postavili terajšiu hasičskú zbrojnicu. "Vtedy mal vyše 100 členov, dnes je nás 43, z toho 18 žien,“ priblížil Urdovič, ktorý je počas celej histórie DHZ najdlhšie pôsobiacim predsedom spolku – funkciu vykonáva 26 rokov.

Dobrovoľní hasiči v Záhorskej Bystrici v súčasnosti pomáhajú nielen pri hasení požiarov (asistovali aj pri minuloročnom veľkom požiari v priemyselnom areáli v Zohore), ale poskytujú pomoc aj pri odstraňovaní následkov živelných pohrôm - odčerpávajú prívalovú vodu zo zatopených priestorov, uvoľňujú cesty blokované polámanými stromami atď. V obci takisto pomáhajú pri polievaní verejnej zelene.