Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Deň, keď odhalili pomník vojny v Sliači, bol udalosťou

Už viac ako 80 rokov sa verejnosť v kúpeľnom meste Sliač stretáva pri pomníku (na snímke) 29 rodákom padlým v prvej svetovej vojne a jednému vojakovi Československej armády, ktorý zahynul počas vpádu maďarských vojsk v roku 1919. Tento pomník obetiam Veľkej vojny je zároveň jediným, ktorý v okrese Zvolen pripomína udalosti spred 100 rokov. Foto: TASR Jozef Poliak

Pomník v Sliači je dielom banskobystrickej Hornovej sochárskej dielne, ktorá bola v tom čase známa v širokom okolí.

Sliač 5. februára (TASR) - Už viac ako 80 rokov sa verejnosť v kúpeľnom meste Sliač stretáva pri pomníku 29 rodákom padlým v prvej svetovej vojne a jednému vojakovi Československej armády, ktorý zahynul počas vpádu maďarských vojsk v roku 1919. Tento pomník obetiam Veľkej vojny je zároveň jediným, ktorý v okrese Zvolen pripomína udalosti spred 100 rokov.

"Podľa dobovej tlače pomník odhalili 7. júna 1936,"
hovorí nadšenec regionálnej histórie Emil Šimončík. Ako sa píše vo vtedajších novinách, slávnosť otvoril starosta obce Pavel Hudoba. Slávnostné prejavy predniesli farár evanjelickej cirkvi a.v. Daniel Paulíny, katolícky farár Jozef Kačka a za Československú obec legionársku Cyril Paulíny. "Všetci ocenili význam obetí padlých vo vojne, vzdali hold pamiatke mŕtvych a tiež vodcom Československej republiky," cituje noviny Šimončík.

Pri pomníku pri tom stála čestná stráž vojakov a legionárov zvolenskej jednoty a dve dievčatá recitovali národne orientované básne. Slávnosť bola ukončená štátnou hymnou, ktorú zahrala miestna hasičská hudba.

Pomník v Sliači je dielom banskobystrickej Hornovej sochárskej dielne, ktorá bola v tom čase známa v širokom okolí. Pozostáva z betónového základu, troch kubusov, na ktorých je osadený vlastný blok s reliéfom vojaka, ukončený delovým granátom. Pomník stál 24.000 vtedajších korún, pričom sa naň zložili miestni občania a rôzne spolky a združenia.

Na slávnosti sa zúčastnil veľký počet obyvateľov Rybár a susediacich Hájnik, uvádzajú noviny. Všetci sa po slávnosti odobrali k neďalekej novopostavenej dvojtriednej škole, ktorú krátko na to aj otvorili.