Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Danubiana čaká na povolenie na dostavbu pavilónu súčasného umenia

Danubiana. Foto: TASR/Martin Baumann

Pavilón súčasného umenia bude stáť v areáli Danubiany za mediálnou stenou, kde je v súčasnosti parkovisko. Slúžiť bude najmä mladým slovenským umelcom.

Bratislava 17. januára (TASR) – Danubiana Meulensteen Art Museum čaká v súčasnosti na stavebné povolenie na dostavbu pavilónu súčasného umenia v hodnote 500.000 eur. O rozšírení výstavných priestorov jedného z najmladších múzeí moderného umenia rozhodla správna rada a Ministerstvo kultúry SR projekt rozšírenia výstavných priestorov podporilo. Pre TASR to potvrdil riaditeľ Danubiany Vincent Polakovič.

„V súčasnosti čakáme na stavebné povolenie, ale pripravujeme sa už aj na verejné obstarávanie, ktoré je nevyhnutné, pretože na to máme finančné prostriedky od štátu," uviedol Polakovič s tým, že aj keď dĺžku verejného obstarávania ovplyvniť nemôžu, predpokladajú, že s výstavbou nového pavilónu sa začne ešte v tomto roku a dokončený bude najneskôr v roku 2019.

Pavilón súčasného umenia bude stáť v areáli Danubiany za mediálnou stenou, kde je v súčasnosti parkovisko. Slúžiť bude najmä mladým slovenským umelcom. „Videl som pri tých návštevách mladých slovenských umelcov diela, ktoré si zaslúžia byť vystavené nie v súkromných zbierkach alebo v nejakých malých galériách, ale naozaj v takom múzeu, ako je Danubiana, a preto tá iniciatíva bola, aby sme šancu mladým tam dali," dodal Polakovič.

Diela vystavené v Danubiane videlo v minulom roku rekordných takmer 50.000 návštevníkov. Polakovič očakáva, že už v blízkej budúcnosti dosiahne návštevnosť svoj strop, ktorý podľa neho predstavuje 60.000 platiacich návštevníkov ročne. Strata komfortu pri prehliadke výstav a rozšírenie ponuky vystavených artefaktov pre domácich i zahraničných turistov boli preto ďalšími dôvodmi, pre ktoré sa dostavba Danubiany realizuje.