Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Ďalšia prednáška na zvolenskom zámku bude o Vikingoch

Zvolenský zámok Foto: TASR

Prednášku a následnú diskusiu povedie poľský historik Jakub Morawiec, ktorý je docentom v Inštitúte histórie Sliezskej univerzity v Katoviciach.

Zvolen 14. novembra (TASR) - Prednáškou s názvom Vikingovia - včasnostredovekí piráti, cestovatelia či obchodníci? pokračuje vo štvrtok (15. 11.) o 18.00 h v Slovenskej národnej galérii (SNG) na Zvolenskom zámku cyklus prednášok k aktuálnej výstave Dedičstvo Karola Veľkého.

Prednášku a následnú diskusiu povedie poľský historik Jakub Morawiec, ktorý je docentom v Inštitúte histórie Sliezskej univerzity v Katoviciach. Vo svojom výskume sa venuje dejinám Škandinávie vo včasnom stredoveku a slovansko-vikinským vzťahom na území Poľska.

Cyklus pokračuje 6. decembra o 18.00 h prednáškou na tému Franská ríša - Karol Veľký a zrod novej Európy. Povedie ju historik Vincent Múcska, ktorý je prorektorom Univerzity Komenského (UK) v Bratislave a vedúcim Katedry všeobecných dejín na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Vo svojom výskume sa venuje cirkevným dejinám včasného a vrcholného stredoveku, prekladu uhorských stredovekých prameňov. Prednáška je zároveň zaradená do programu decembrovej edície festivalu Zámok bez zámkov.

SNG organizuje prednášky v spolupráci s Katedrou histórie Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Už v októbri sa na zámku uskutočnila prednáška a beseda v rámci tohto cyklu s historikom Petrom Bystrickým na tému Barbari – sťahovanie národov a Európa po páde Rímskej ríše.

TASR o podujatí informovala programová pracovníčka SNG Stanislava Kočišová.