Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Regióny

Cez víkend padali rekordy, najteplejšie bolo v Podhájskej a Rožňave

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

V sobotu zaznamenalo rekord maximálnej dennej teploty vzduchu približne desať percent meteorologických staníc, v Rožňave namerali 33 stupňov C.

Bratislava 18. júna (TASR) - Počas uplynulého víkendu padali na Slovensku teplotné rekordy, najteplejšie bolo v Podhájskej a v Rožňave. Podľa klimatológov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu bola v sobotu (16.6.) nameraná rekordná maximálna denná teplota vzduchu pre tento deň v Podhájskej, a to 32,6 stupňa C. V nedeľu bolo najteplejšie v Rožňave, kde namerali 33 stupňov C.

"Rýchly vzostup teploty vzduchu v týchto dňoch podporuje nielen prúdenie teplého vzduchu od juhozápadu, ale aj dĺžka trvania slnečného svitu, ktorá v období letného slnovratu dosahuje u nás takmer 16 hodín," vysvetlil klimatológ SHMÚ Pavol Faška. Pri nerušenom slnečnom svite sa podľa jeho slov zemský povrch silne prehrieva a od neho sa ohrievajú aj prízemné vrstvy vzduchu.

V sobotu zaznamenalo rekord maximálnej dennej teploty vzduchu pre tento deň približne desať percent meteorologických staníc v sieti SHMÚ na Slovensku. V nedeľu to bola takmer tretina meteorologických staníc.

Prekonávané rekordy maximálnej dennej teploty vzduchu v priebehu víkendu sa vyskytli prevažne v roku 1968, ale v niektorých prípadoch aj v rokoch 1962, 1966, 1986, 1991 a 2006.