Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Počas Čarovnej noci kníh prespalo v škole v Hnúšti vyše 80 detí

Vyše 80 detí strávilo noc na dnes 23. marca 2013 v Základnej škole Janka Francisciho Rimavského v Hnúšti. Foto: TASR/Ján Siman

Pre chlapcov a dievčatá z prvého stupňa bola noc strávená v škole veľkým zážitkom. Vyskúšali si čítanie pri sviečkach a lampášoch, ale trochu sa aj báli.

Hnúšťa 23. marca (TASR) - Vyše 80 detí strávilo noc nadnes v Základnej škole Janka Francisciho Rimavského v Hnúšti. Najmä tretiaci a štvrtáci si užívali Čarovnú noc kníh. Ako pre TASR povedala organizátorka podujatia Jana Verončíková, nočným programom si pripomenuli mesiac knihy a s deťmi sa opätovne pokúsili nájsť čaro klasického čítania.

Pre chlapcov a dievčatá z prvého stupňa bola noc strávená v škole veľkým zážitkom. Vyskúšali si čítanie pri sviečkach a lampášoch, ale trochu sa aj báli. Prespali v triedach na nafukovacích matracoch a v spacích vakoch.

"Niečo podobné sme doteraz neorganizovali, môžem však skonštatovať, že sme mali u deti úspech. Pozvali sme aj Marienku Kvetkovú z mestskej knižnice. Tá pre deti pripravila prezentáciu o tom, čo sa všetko musí stať, kým vznikne kniha. Porozprávala im aj to, prečo je dobré navštevovať ešte aj dnes knižnice. V našej škole máme pritom veľmi zdatných čitateľov. Napríklad ja mám tretiakov, ktorí čítajú denne. Mám žiaka, ktorý prečítal od začiatku školského roka už 16 kníh. Čitatelia si pritom o každom diele pripravia vlastnú prezentáciu, aby sme si overili, či ju skutočne prečítali," povedala Verončíková.

Počas Čarovnej noci kníh vyhodnotili aj súťaž o najväčšiu, najmenšiu a najstaršiu knihu. Hodnotili publikácie, ktoré si deti priniesli z domu. Sladkú odmenu si odniesli chlapci a dievčatá za knihu dva krát dva centimetre, vyše polmetrový školský atlas, ale aj vyše storočné dielo neznámeho pôvodu. "Podľa pôvodného plánu sme mali ísť spať o pol noci po počúvaní audiokníh. Nakoniec ale deti vydržali až do tretej ráno a domov odchádzali až predpoludním," dodala organizátorka Čarovnej noci kníh.