Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Budovu kina v Zlatých Moravciach nepredajú

Na archívnej snímke primátor mesta Zlaté Moravce Dušan Husár Foto: TASR Henrich Mišovič

Do budovy zateká cez strechu, opadáva omietka a niektoré priečky sadajú. Kino sa presťahovalo do priestorov kaštieľa, kde pôsobí od novembra 2015.

Zlaté Moravce 22. januára (TASR) – Mesto Zlaté Moravce nepredá budovu Kina Tekov na Župnej ulici. Rozhodli o tom mestskí poslanci, ktorí neodsúhlasili návrh na vyhlásenie objektu a pozemku pod ním za prebytočnú nehnuteľnosť mesta. Budova kina tak nemôže byť ponúknutá na základe obchodnej verejnej súťaže na predaj.

Súčasný stav budovy je podľa návrhu na vyhlásenie objektu za prebytočnú nehnuteľnosť nevyhovujúci. Do budovy zateká cez strechu, opadáva omietka a niektoré priečky sadajú. Kino sa presťahovalo do priestorov kaštieľa, kde pôsobí od novembra 2015. Nebytové priestory v objekte má prenajaté v súčasnosti jedna nájomníčka. Podľa jednej časti poslancov sú náklady na ďalšiu údržbu objektu vysoké a príjmy z prenájmu minimálne.

Predseda majetkovej komisie mestského zastupiteľstva Michal Cimmermann tvrdí, že mesto nemá s budovou dlhodobo žiadny zámer. „Z roka na rok dochádza k znižovaniu hodnoty budovy a ak to bude takto pokračovať, o pár rokov budeme radi, ak si ju niekto vezme za zostatkovú hodnotu,“ povedal. Podľa vypracovaného znaleckého posudku je hodnota objektu s pozemkom v súčasnosti zhruba 338.000 eur.

Poslanci hlasujúci proti návrhu za vyhlásenie budovy kina za dubiózny majetok mesta argumentovali jej historickou hodnotou a možnou využiteľnosťou v budúcnosti. Sú presvedčení, že peniaze na rekonštrukciu objektu sa podarí získať. Podľa primátora Dušana Husára je na kompletnú rekonštrukciu potrebná suma do 500.000 eur. „Šanca na kompletné opravenie budovy a jej ďalšie využitie tu síce je, no určite nie tak skoro. Musíme sa sústrediť na opravu plne využívaných objektov, ako sú materské a základné školy či kaštieľ. Reálne sa môžeme začať zaoberať rekonštrukciou budovy starého kina až po roku 2030,“ skonštatoval primátor.

Budovu čaká rozsiahla obhliadka, počas ktorej je potrebné zistiť jej aktuálny stav. „Na základe výsledkov obhliadky sa pravdepodobne vykonajú aj najnutnejšie opravy, aby budova neohrozovala chodcov na chodníku a aby sa ďalej neznehodnocovala,“ povedal primátor.