Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Bratislavskí žiaci ochutnali mestský med a poučili sa o význame včiel

Ilustračné foto. Foto: TASR - Tomáš Doboš

Včela medonosná opeľuje až 86 percent druhov rastlín na zemi, čo predstavuje približne 76 percent ročnej produkcie potravín v Európe.

Bratislava 27. júna (TASR) – Žiaci zo Základnej školy Česká 10 v Bratislave dnes mali možnosť si „vybicyklovať“ med a vytočiť čerstvé ovocné šťavy pomocou bicyklového mixéra. Akcia sa konala v rámci projektu Mestské včely, žiaci v ňom už predtým vytvorili záhradu na školskom dvore a postavili čmelín.

Med, ktorý mohli žiaci na škole ochutnať, bol zmesový, zozbieraný za celú sezónu z rôznych kvetov z okolia včelína Vodárenskej komunitnej záhrady. Med na akcii odviečkovali a žiaci ho potom pomocou bicykla vytáčali von.

„Mestský med na rozdiel od toho z voľnej poľnohospodárskej krajiny, kde sa používajú pesticídy, obsahuje viacej imunoaktívnych látok,“ povedala pre TASR Zuzana Dovalová zo združenia Živica, ktorá projekt Mestské včely zastrešuje.

Živica sa v Bratislave aktuálne stará o tri včelnice, umiestnené sú na strechách Starej tržnice a Slovenskej sporiteľne a v spomínanej záhrade Vodárenského múzea BVS. "Na tejto základnej škole funguje projekt prvý rok, podporený bol z fondu starostu Nového Mesta, ktorá sa zapojila ako druhá mestská časť. V Ružinove sme osadili hmyzí hotel a nekosíme. Pokračuje mestská časť Karlova Ves, ktorá bola prvá priateľská k opeľovačom. Chceme ísť aj mimo Bratislavu, reagujeme na prejavený záujem," priblížila Dovalová.

Mestské včelárenie prináša veľa medu, ktorý je aj kvalitný. Ako cestu ho preto vidí aj Petra Ježeková zo Živice, ktorá ho prirovnáva k trendu zakladania komunitných záhrad. "Vymieranie včiel je na Slovensku presne také isté ako všade v Európe. Na Slovensku je skôr problém s tým, že vymierajú včelári. Keďže už včely medonosné vo voľnej prírode nežijú, budeme mať toľko včiel, koľko včelárov," uviedla pre TASR Ježeková.

Produkty včiel ako med či vosk sú dobre známe, ich prínos v opeľovaní rastlín je však prehliadaný. Včela medonosná opeľuje až 86 percent druhov rastlín na zemi, čo predstavuje približne 76 percent ročnej produkcie potravín v Európe. Väčšina rastlín, ale i zvierat by sa bez včiel nemohla rozmnožovať. V dôsledku vymretia rastlín by bola ohrozená aj existencia človeka.

Aby sme predišli vyhynutiu včiel, Živica odporúča sadiť ovocné stromy, nepoužívať pesticídy a nekosiť trávnaté plochy, aby na nich rástli kvety.