Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

ĎALŠÍ POPLACH: Bratislavské súdy evakuovali pre bombovú hrozbu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

V ranných hodinách polícia evakuovala Justičný palác aj budovu Najvyššieho súdu SR na Župnom námestí, kde sídli aj ministerstvo spravodlivosti. Toho sa evakuácia dotkla tiež.

Bratislava 30. mája (TASR) – Činnosť bratislavských súdov v stredu opäť ochromila bombová hrozba. V ranných hodinách polícia evakuovala Justičný palác aj budovu Najvyššieho súdu SR na Župnom námestí, kde sídli aj ministerstvo spravodlivosti. Toho sa evakuácia dotkla tiež.

„Po príchode príslušníkov Policajného zboru SR okolo 7.45 h sa uskutočnila evakuácia osôb prítomných v Justičnom paláci,“ informoval TASR hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. „Po vykonaní prehliadky bude pokračovať riadny chod Krajského súdu v Bratislave a Okresného súdu Bratislava I.,“ doplnil.

Evakuáciu budovy na Župnom námestí potvrdila hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová. Podľa nej sa už po 9.00 h aj obnovila činnosť ministerstva.

Bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková potvrdila, že polícia sa zaoberala oznámením o bombe týkajúcim sa bratislavských súdov, ktoré sa ukázalo ako falošné. „Policajti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave v stredu v ranných hodinách preverovali hodnovernosť oznámenia o bombe, ktorá sa mala nachádzať v priestoroch jedného zo súdov v Bratislave,“ uviedla.

Po prijatí oznámenia polícia vykonala všetky potrebné úkony, ktoré nepotvrdili jeho pravdivosť. „Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave II. začal v tomto prípade trestné stíhanie vo veci trestného činu šírenia poplašnej správy,“ doplnila Mihalíková.

Chronológia bombových poplachov na Slovensku v roku 2018

Činnosť bratislavských súdov opäť ochromila pravdepodobne bombová hrozba. V ranných hodinách polícia evakuovala Justičný palác aj budovu Najvyššieho súdu SR na Župnom námestí, kde sídli aj ministerstvo spravodlivosti. Toho sa evakuácia dotkla tiež.

15. februára - Podľa oznámenia anonyma sa bomba mohla nachádzať v budove Ministerstva vnútra SR na Panenskej, Drieňovej, Račianskej, Tomášikovej (súčasťou ktorého je aj klientske centrum) a Novosvetskej ulici. Zo strany polície boli vykonané všetky potrebné úkony, ktoré pravdivosť tohto oznámenia nepotvrdili.

22. februára - V Bratislave evakuovali budovy všetkých súdov, vrátane Najvyššieho súdu, kde sídli aj Ministerstvo spravodlivosti SR. Bombovú hrozbu policajtom nahlásili krátko pred 9.00 h. Oznamovateľ presne nešpecifikoval adresu konkrétneho súdu, policajti vykonali v priestoroch bratislavských súdov všetky potrebné opatrenia. Nález bol negatívny.

8. marca - V budove parlamentu nahlásili bombu a priestory v parlamente preto polícia uzavrela. Budovu však evakuovať napokon nemusela. Mail o možnom výskyte bomby v budove dostali ráno emailom viacerí zamestnanci parlamentu. Niektorí politici pre túto mimoriadnu situáciu zrušili alebo zmenili miesto svojich tlačových konferencií. Bombu nenašli.

9. marca - V ranných hodinách bola všetkým väzenským ústavom na Slovensku doručená prostredníctvom emailu výhražná správa o umiestnení bomby. Na základe uvedenej skutočnosti boli zo strany jednotlivých ústavov v súčinnosti s príslušnými zložkami Policajného zboru začaté preventívno-bezpečnostné opatrenia. Nález bol negatívny.

13. marca - V čase krátko pred 9.30 h bola na linke 112 prijatá informácia o údajnom umiestnení výbušného systému v priestoroch budovy súdu. Nakoľko oznamovateľ presne nešpecifikoval adresu konkrétneho súdu, policajti vykonávali v priestoroch súdov na území hlavného mesta SR Bratislavy všetky potrebné opatrenia za účelom ochrany života, zdravia a majetku občanov. Pravdivosť informácie sa nepotvrdila.

26. marca - Pre údajnú bombovú hrozbu evakuovali budovu súdov v Košiciach na Štúrovej ulici. Krátko po 10.40 h bolo v budove Krajského súdu v Košiciach prijaté telefonické oznámenie, že v budove je bomba. Prebiehajúce úkony nález bomby nepotvrdili.

9. apríla - V žiadnej z bratislavských pobočiek Slovenskej sporiteľne (SLSP) sa nenachádzala bomba. Zistili to policajti, ktorí preverovali anonymné oznámenie o jej umiestnení. Anonym nahlásil bombu v nešpecifikovanej pobočke SLSP.

9. apríla - Pre údajnú bombovú hrozbu evakuovali budovu súdov na Štúrovej ulici v Košiciach. Polícia vykonala všetky potrebné bezpečnostné opatrenia, bomba sa nenašla.

12. apríla - Všetky slovenské súdy musela polícia po nahlásení bomby evakuovať, evakuovaná do približne 10.00 h bola aj budova Ministerstva spravodlivosti (MS) SR pre nahlásenú bombu, ktorú však nenašli.