Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Bratislave dnes začnú Vianočné trhy na dvoch námestiach

Prípravy na Vianočné trhy, ktoré slávnostne otvoria v piatok 22. novembra 2013 v Bratislave na Hviezdoslavovom a Hlavnom námestí. Na snímke posledné prípravy vo štvrtok 21. novembra 2013. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na Hviezdoslavovom námestí pri rozsvietenom vianočnom strome bude pokus o prekonanie minuloročného rekordu v počte 1500 zapálených prskaviek.

Bratislava 22. novembra (TASR) – Bratislavčania si môžu dnes vychutnať dvojnásobné vianočné čaro. Najskôr na Hlavnom námestí o 16.30 hodine primátor Milan Ftáčnik rozžiari na vianočnom strome 20.000 svietidiel a otvorí Vianočné trhy. O pol hodiny neskôr slávnostne otvoria Staromestské vianočné trhy na neďalekom Hviezdoslavovom námestí.

Mesto tento rok pripravilo na Hlavnom námestí šiesty ročník festivalu Slovenské Vianoce v Bratislave. V kultúrnom programe zaspieva a zatancuje 26 súborov z piatich regiónov a na pódiu sa vystrieda vyše 700 účinkujúcich. Riaditeľ Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) Vladimír Grežo sľubuje aj novinku v podobe spievajúcich bratislavských balkónov. Kde a kedy sa rozozvučia, je zatiaľ tajné, aby to bolo prekvapenie.

V predvianočnom čase bude na Hlavnom a Františkánskom námestí záujemcom k dispozícii 80 stánkov, z nich 50 je s vianočnými darčekmi či domácimi výrobkami a 30 slúži na občerstvenie. BKIS pripravuje najmä pre deti viacnásobného Mikuláša i podujatia v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava a v Zoologickej záhrade. Okrem iných charitatívnych aktivít sa uskutoční 23. ročník charitatívneho Vianočného bazáru, ktorý organizuje Medzinárodný klub žien. V Starej tržnicu bude 44 stolov s jedlami a darčekmi z viacerých krajín sveta.

Na Hviezdoslavovom námestí pri rozsvietenom vianočnom strome bude pokus o prekonanie minuloročného rekordu v počte 1500 zapálených prskaviek. Organizátori ho chcú zvýšiť o 500, a tak sa opäť zapísať do Knihy slovenských rekordov. Priaznivci korčuľovania môžu už od 15. hodiny zadarmo využívať klzisko. Aj na tomto námestí sú stánky. Návštevníci sa môžu občerstviť i zahnať hlad pri 14 gastro stánkoch a 20 je s remeselnými výrobkami a suvenírmi. Jeden je charitatívny, kde sa budú striedať rôzne neziskové organizácie. Novinkou je stánok občianskeho združenia literarnyklub.sk, kde sa predstaví 31 slovenských autorov, ktorí budú každý deň od 17. hodiny nielen podpisovať knihy, ale aj radiť zákazníkom pri výbere knižných darčekov.

"Vianočný stánok Literárneho klubu otvorí dnes o 16. hodine legendárny spisovateľ, humorista a milovník pokleslých žánrov Kornel Földvári, ktorý oslávil osemdesiatku. Pero na autogramiádu autorovi slávnostne podá starostka Starého Mesta Tatiana Rosová," uviedla pre TASR hovorkyňa tejto mestskej časti Alexandra Obuchová.

Vianočné trhy na oboch námestiach potrvajú do 23 decembra.