Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V bratislavskej zoo sa v uplynulom období narodili viaceré mláďatá

Zoologická záhrada v Bratislave, ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Začiatkom augusta sa narodilo samček adaxa núbijského, z radu párnokopytníkov. Koncom augusta začali zasa z vakov svojich matiek vykúkať mláďatká kengury červenej.

Bratislava 22. septembra (TASR) – Zvieracie osadenstvo v bratislavskej zoologickej záhrade (ZOO) sa opäť rozrástlo. Uplynulý august, ale aj terajší september so sebou priniesli narodenie niekoľkých mláďat.

Začiatkom augusta sa narodilo samček adaxa núbijského, z radu párnokopytníkov. Jeho typickým znakom sú špirálovité rohy, ktoré majú zväčša dve až tri stočenia, pričom ich tvar je u každého jedinca individuálny. Je to bylinožravec, ktorý dokáže prežiť aj niekoľko mesiacov bez vody, s tým, že čerpá tekutiny primárne z rastlín. "Nosový priechod pôsobí ako odparovací chladič, ochladzujúci arteriálnu krv, ktorá preteká nosnou membránou pred tým, ako dosiahne mozog, čím chráni mozog pred prehriatím," priblížila Alexandra Ritterová z oddelenia vzdelávania a marketingu ZOO Bratislava.

Adax bol v minulosti bežným druhom antilopy obývajúci piesočné duny v púšťach severnej Afriky. Žil v zmiešaných stádach s 15 až 20 členmi, v súčasnosti sú to skôr dvoj až štvorčlenné skupinky. Od roku 2000 je tento druh zaradený medzi kriticky ohrozené, celkový počet jedincov vo voľnej prírode sa odhaduje na 100. "Ich počty sa naďalej znižujú v dôsledku nadmerného lovu a pytliactva, kvôli rohom, mäsu a koži. Negatívny dopad majú aj ropné výskumy, ktoré sa realizujú v miestach ich prirodzeného výskytu," vysvetlila Ritterová.

Koncom augusta začali zasa z vakov svojich matiek vykúkať mláďatká kengury červenej. Patrí medzi vačkovce, čo znamená, že mláďatá sa rodia ešte nevyvinuté a hneď po narodení sa presunú do matkinho vaku na bruchu. Ten sa dá prirovnať k inkubátoru. "V ňom mláďa čuchom a hmatom nájde mliečnu bradavku, ku ktorej sa prisaje. Tým, že sa bradavka automaticky zdurí, nie je možné mláďa ani násilím odtrhnúť," podotkla Ritterová. Tento druh kengury patrí medzi najväčšie. Dokáže skákať rýchlosťou 50 km/hod, pričom skoky sú dlhé aj desať metrov a do výšky dokáže vyskočiť aj tri metre. "Zaujímavosťou je, že kengura nedokáže cúvať, zato vie výborne plávať," poznamenala Ritterová. Počas horúčav si vyhrabáva jamy vo vlhkom piesku, kde sa ochladzuje, krv si ochladzuje aj oblizovaním predlaktia.

Približne v polovici septembra sa na svet vypýtalo mláďa kulana turkménskeho, teda ázijského divého somára. V súčasnosti patria medzi ohrozené druhy živočíchov.