Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Bratislavská mestská polícia: Pohyb migrantov je pod kontrolou

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Mestská polícia zároveň žiada obyvateľov, aby v tejto chvíli nenosili jedlo ani oblečenie. Ubezpečuje, že zásoby mesta sú v tejto chvíli dostačujúce a nie je potrebná pomoc od jednotlivcov.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Situácia v súvislosti so zvýšeným pohybom migrantov na území hlavného mesta je v súčasnosti pod kontrolou. Ubezpečuje o tom bratislavská mestská polícia (MsP), ktorá pokračuje v priebežnom monitorovaní. Priestupky ani trestné činy, ktorých by sa migranti dopustili, zatiaľ nezaznamenala. Informuje o tom na sociálnej sieti.

"Mestská polícia monitoruje migrujúcich ľudí prichádzajúcich do hlavného mesta a pomáha so zabezpečením materiálnej pomoci. V týchto chvíľach najmä pre matky s deťmi," konštatuje.

Mestská polícia v rámci monitoringu a pomoci spolupracuje s útvarom krízového riadenia z bratislavského magistrátu. Zmapované má oblasti, v ktorých sa vyskytujú, ako aj ich počet vrátane detí. Spolu s hliadkami sú na mieste aj pracovníci z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, zástupcovia neziskových organizácii a ďalších neformálnych skupín, ktoré migrujúcim ľuďom pomáhajú. Na dianie dohliada polícia aj prostredníctvom kamerového systému.

Mestská polícia zároveň žiada obyvateľov, aby v tejto chvíli nenosili jedlo ani oblečenie. Ubezpečuje, že zásoby mesta sú v tejto chvíli dostačujúce a nie je potrebná pomoc od jednotlivcov. "Situáciu neustále monitorujeme a najzraniteľnejším osobám vieme poskytnúť s partnermi, napríklad Vysokou školou zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, nocľah v teple," deklaruje mestská polícia.

Bratislavský magistrát vyhlásil od soboty (7. 10.) na území hlavného mesta mimoriadnu situáciu z dôvodu tranzitnej migrácie. Mestu to umožňuje operatívnejšie a efektívnejšie zvládanie poskytovania potrebnej pomoci. "Dôsledkom toho, že okolité štáty uzatvorili hranice, sa aj v hlavnom meste začínajú koncentrovať väčšie skupiny migrantov vrátane matiek s malými deťmi," informovali z magistrátu.