Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Bratislavské Hlavné námestie obsadia colníci, v akcii budú aj kukláči

Na ilustračnej snímke ukážka vyhľadávania bankoviek pomocou psa na Hlavnom námestí v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Verejnosť si bude môcť prezrieť historické uniformy, zbrane, rozličné falzifikáty, ale i chránené druhy rastlín a živočíchov.

Bratislava 22. septembra (TASR) – Hlavné námestie v Bratislave v sobotu popoludní obsadia colníci. Počas podujatia Národný deň colníkov môžu návštevníci od 14.30 h vidieť zásah kukláčov, colnícke psy, ktoré budú vyhľadávať drogy a pašovaný tovar. Počas popoludnia sa predvedie aj Čestná jednotka finančnej správy. TASR o tom informovala hovorkyňa Finančnej správy SR Ivana Skokanová.

Verejnosť si bude môcť prezrieť historické uniformy, zbrane, rozličné falzifikáty, ale i chránené druhy rastlín a živočíchov. "Priamo na námestí bude pristavené aj vozidlo so skenovacou technikou. V ňom si návštevníci budú môcť preveriť, z akého kovu sú v skutočnosti vyrobené ich šperky," priblížila hovorkyňa. Colníci budú tiež vysvetľovať, ktoré chránené druhy rastlín a živočíchov nie je možné z dovolenky privážať ako suveníry.

"Návštevníci majú šancu vidieť na vlastné oči kynologické ukážky, zastavovanie pašerákov a ich spacifikovanie. Pripravený bude aj stánok plný falzifikátov a originálnych produktov, ktoré bude možné porovnávať," poznamenala Skokanová. Záujemcovia sa budú môcť odfotiť v colníckej uniforme. Pre deti budú až do 17. hodiny pripravené rôzne súťaže. Budú si môcť vyskúšať beh v nepriestrelnej veste či popasovať sa s rukami v putách.

Súčasťou tohtoročného programu je pripomenutie si 100. výročia vzniku Československej republiky a 50. výročia Colnej únie. Na Hlavnom námestí sa budú môcť návštevníci pri tejto príležitosti oboznámiť aj s tým, ako fungovala hraničná kontrola či akú uniformu nosili colníci pred 100 rokmi.

Podujatie pre verejnosť organizuje finančná správa každoročne pri príležitosti Národného dňa colníkov 21. septembra.