Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Biele pastelky budú v Revúcej predávať v sprievode dospelých aj deti

Ilustračné foto Foto: TASR

Verejná zbierka zlepšuje život ľudí, ktorí musia nahradiť zrak inými zmyslami.

Revúca 25. septembra (TASR) - Do charitatívnej zbierky Biela pastelka zameranej na pomoc ľuďom so zrakovým postihnutím sa v Revúcej 26. septembra po prvý raz zapoja aj deti zo základných škôl.

Ako pre TASR povedal predseda miestnej organizácie Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) Zoltán Paloš, deti v sprievode dospelých budú biele pastelky ponúkať ľuďom pri nemocnici. Týmto spôsobom sa snažia žiakom vysvetliť dôležitosť pomoci druhým.

V tomto roku budú dobrovoľníci ÚNSS predávať opäť klasickú bielu pastelku. Vlani ju nahradili symbolickou plastovou sponkou na spisy. V Revúcej sa budú pohybovať pri nákupných centrách a pošte.

Foto: TASR/Ján Siman
Každý dobrovoľník bude označený logom zbierky a bude mať pri sebe fotokópiu povolenia na zbierku. Cena bielej pastelky a tým aj výška podpory pre ÚNSS je jedno euro. "Pomoc únii ponúkla inštruktorka dopravnej výchovy. Zoberie so sebou deti, ktoré s nami chodia na dopravné akcie. Nejde tu o priamy výnos z predaja, ale chceme, aby deti zažili priamy kontakt s obyvateľmi počas zbierky. Sami sme v očakávaní, ako to dopadne a dúfame, že ľudia nebudú voči deťom hrubí, ako sa to občas stáva," povedal Paloš.

Verejná zbierka Biela pastelka zlepšuje život ľudí, ktorí musia nahradiť zrak inými zmyslami. Povolilo ju Ministerstvo vnútra SR po dohode s ministerstvom financií. Jej výnos sa použije na poskytovanie sociálneho poradenstva a rehabilitácie.