Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V dedine Beluj sa pokúsia utvoriť slovenský rekord o najväčší šúľanec

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Starostka Monika Zlesíková priblížila, že podujatie s bohatým programom sa koná v obci aj napriek tomu, že organizátorom počasie nepraje.

Beluj 22. septembra (TASR) - V obci Beluj sa v sobotu pokúsia utvoriť nový slovenský rekord o najväčší šúľanec. Vytvorenie rekordu je súčasťou celodenného podujatia Poďakovanie za úrodu, ktoré sa v sobotu v dedine koná až do večera. Starostka Monika Zlesíková priblížila, že podujatie s bohatým programom sa koná v obci aj napriek tomu, že organizátorom počasie nepraje.

Pokus o vytvorenie rekordu prebehne hneď na začiatku podujatia. Úlohou miestnych bude podľa Zlesíkovej vyšúľať čo najdlhší šúľanec, uvariť ho v potravinovej fólii a vybrať ho tak, aby sa neroztrhol. "To, čo sa neroztrhne, sa bude rátať ako rekord. Keď sme to skúšali, tak sa nám podaril desať metrov dlhý," priblížila.

Okrem pokusu o vytvorenie rekordu sa budú v Beluji aj zabávať pri vystúpeniach viacerých folklórnych skupín. V programe sú aj divadelné predstavenie, tombola či sprievodné akcie, prehliadka miestneho múzea, ukážky remesiel a ochutnávka tradičných domácich koláčov a pálenky.