Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Ocenenie Vínšpacírky putovalo do rúk významného enológa F. Malíka

Na snímke ukážka otvorenia fľaše šumivého vína sabrážou počas vínneho festivalu Vínšpacírka na Námestí SNP v Banskej Bystrici 29. apríla 2017. Foto: TASR

Profesor Malík sa významne zaslúžil aj o šírenie vínnej kultúry a histórie medzi laickú spoločnosť, a to sú hlavné dôvody na jeho ocenenie.

Banská Bystrica 29. apríla (TASR) - Banskobystrickým Námestím SNP sa v poslednú aprílovú sobotu opäť "špacírovali" stovky ľudí s pohármi v ruke, aby počas 4. ročníka tradičného podujatia Vínšpacírka ochutnávali vzorky kvalitných vín najznámejších slovenských vinárstiev.

"Stretávame sa tu po roku a teší ma, že sa nám s Cechom hostinských podarilo zorganizovať podujatie, po ktorom je dopyt. Vinári z celého Slovenska zistili, že je to pekná a príjemná akcia v krásnom prostredí, na ktorej sa snúbi dobrá hudba s vínom. Máme absolútne rekordný počet vinárstiev, je ich tu 38 a myslím, že sme už pri maximálnom strope," konštatoval pre TASR viceprimátor Banskej Bystrice Martin Turčan.

Podľa počtu predaných vínnych kariet so špeciálnou menou - BoBuľami, ktorými sa platilo za degustačné vzorky u vinárov, na podujatie podľa Turčana prišlo okolo tisíc ľudí.

Ak vlani organizátori, mesto a Cech hostinských, pri tejto príležitosti ocenili prvú dámu enológie Dorotu Pospíšilovú, dnes vinárska cena putovala do rúk najznámejšieho, významného enológa na Slovensku, profesorovi biotechnológie a uznávanému odborníkovi Fedorovi Malíkovi. Návštevníci sa tak okrem "špacírovania" po desiatich vínnych domoch a jazzovom festivale mohli s ním zoznámiť a získať niektorú z jeho publikácií.

"Je to veľký pojem vo vinárstve a vinohradníctve. Je známy nielen odbornej, ale i laickej verejnosti vďaka svojej vedeckej práci, ale tiež vínu, ktoré produkuje vo svojom rodinnom vinárstve. Je medzinárodne uznávanou kapacitou v strednej Európe. Profesor Malík sa významne zaslúžil aj o šírenie vínnej kultúry a histórie medzi laickú spoločnosť, a to sú hlavné dôvody na jeho ocenenie," priblížil Turčan s tým, že na Vínšpacírku prišli jeho synovia, ktorí majú vinárstvo a aj ich vína mohli ľudia ochutnávať.

Jedným z vrcholov vinárskeho sviatku pod Urpínom bola hromadná sabráž pravého šampanského a na návštevníkov čakala aj zaujímavá prednáška na tému slovenské vína verzus vína nového sveta, ktorá sa uskutočnila v Matejovom dome Stredoslovenského múzea.




Na snímke pohár šumivého vína počas vínneho festivalu Vínšpacírka na Námestí SNP v Banskej Bystrici 29. apríla 2017.
Foto: TASR


Na snímke účastník degustuje víno počas vínneho festivalu Vínšpacírka na Námestí SNP v Banskej Bystrici 29. apríla 2017.
Foto: TASR


Na snímke pohár šumivého vína počas vínneho festivalu Vínšpacírka na Námestí SNP v Banskej Bystrici 29. apríla 2017.
Foto: TASR


Na snímke účastník degustuje víno počas vínneho festivalu Vínšpacírka na Námestí SNP v Banskej Bystrici 29. apríla 2017.
Foto: TASR