Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Projekt Fit senior pomáha predchádzať ťažkostiam vo vyššom veku

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Projekt pozostáva zo zdravotno-výchovných aktivít formou teoretickej i praktickej časti.

Banská Bystrica 27. januára (TASR) – Bezplatný 12-týždňový pilotný projekt Fit senior, zameraný na zvýšenie pohybovej aktivity u Banskobystričanov vo veku 60 rokov a vyššie, odštartoval v závere tohto týždňa. Je výsledkom spolupráce Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici a odboru sociálnych vecí magistrátu. Pozostáva zo zdravotno-výchovných aktivít formou teoretickej i praktickej časti.

"Aktivity budeme realizovať od februára v priestoroch KOMUCE na Robotníckej ulici v Banskej Bystrici. Po úspešnom nábore nasledujú prvé vstupné vyšetrenia a úvodné inštruktáže pre účastníkov pilotného miniprojektu," konštatovala vedúca Poradne zdravia Zora Kľocová Adamčáková.

Tie zahŕňajú vyšetrenie kvapky krvi na stanovenie lipidového profilu, antropometrické merania – výška, hmotnosť, obvod pása a bokov, či analýzu zloženia tela, meranie krvného tlaku a ďalšie. Všetkým účastníkom na základe výsledkov poskytnú odborníci individuálne poradenstvo.

Záujemcovia si počas nasledujúcich týždňov vypočujú prednášky na témy, prečo a čo cvičiť vo vyššom veku, ako sa stravovať, ako naučiť biť srdce pomalšie a tiež o osteoporóze a pohybe alebo prevencii inkontinencie a zlepšení obehu v dolných končatinách.

"Veríme, že každý si nájde niečo, čo ho zaujme, pretože po každej prednáške bude nasledovať praktická ukážka a inštruktáž k rôznym formám cvičení, napríklad, ako uľaviť boľavému chrbtu, cvičenia na správne držanie tela, na svaly panvového dna a dolné končatiny, dychové a relaxačné cvičenia a podobne. Uskutočnia sa pod dohľadom rehabilitačnej sestry, inštruktorky zdravotnej telesnej výchovy z Poradne zdravia RÚVZ," dodala Kľocová Adamčáková. Po ukončení kurzu absolvujú účastníci aj výstupné vyšetrenie.