Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Primátor B. Bystrice preveril, ako je na leto pripravené kúpalisko

Na archívnej snímke primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko. Foto: TASR - Branislav Račko

V roku 2007 mesto dalo plážové kúpalisko do dlhodobého nájmu na 30 rokov súkromnému prevádzkovateľovi, spoločnosti Aqualand Slovakia, ktorý platí ročný nájom 33,19 eur.

Banská Bystrica 23. mája (TASR) – Ako je plážové kúpalisko v meste pod Urpínom, ktoré vlani oslávilo 60. narodeniny, pripravené na novú letnú sezónu, si prišiel v utorok (22.5.) v rámci kontrolného dňa preveriť banskobystrický primátor Ján Nosko spolu s poslancami mestského zastupiteľstva a zástupcami petičného výboru. S nimi pravidelne komunikujú o najväčších nedostatkoch. TASR o tom v stredu informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

V roku 2007 mesto dalo plážové kúpalisko do dlhodobého nájmu na 30 rokov súkromnému prevádzkovateľovi, spoločnosti Aqualand Slovakia, ktorý platí ročný nájom 33,19 eur. Doba platnosti zmluvy sa končí 30. októbra 2037. Podľa Noska uzatváranie dlhodobých zmlúv so súkromnými spoločnosťami sa v minulosti neosvedčilo.

"Podľa môjho názoru by taký jedinečný priestor nemal byť v súkromných rukách. Keďže sa zmluva nedá vypovedať, pretože nájomca podľa nej riadne plní nájomný vzťah, snažíme sa s ním aspoň intenzívne komunikovať. Zároveň mu posielame na riešenie všetky negatívne podnety, ktoré nám od Banskobystričanov prídu. Kontrolnými dňami sa chceme na vlastné oči presvedčiť, či zrealizované opravy a kvalita ponúkaných služieb zodpovedajú tomu, čo je nám každý rok deklarované," konštatoval Nosko.

"Aj tento rok nám prevádzkovateľ kúpaliska predstavil nové projekty, úpravy a rekonštrukcie, ktoré už boli zrealizované. Obhliadkou sme zistili i poruchy, ktoré sa podľa slov nájomcu stihnú odstrániť do otvorenia letnej sezóny. Apelujeme tiež na kvalitu vody v jazere. Na podnet mesta začal spracúvať projektovú dokumentáciu na zlepšenie jej stavu, či už technickým stavebným riešením alebo nasadením biobaktérií," priblížil primátor.

Podľa spoločnosti Aqualand sa podarilo zrekonštruovať strojovňu a úprava vody v bazénoch by mala byť po zakúpení ďalšieho profesionálneho bazénového vysávača zabezpečená dostatočne. Investovala i do nových plynových kotlov na ohrev vody v detských bazénoch, traktora na kosenie a vodných atrakcií. Zároveň realizuje špeciálne bazénové ekonátery a opravy bazénových fólií. V súčasnosti pracuje na výstavbe nových toaliet v seniorskom sektore a opravila poškodené spoje na tobogánoch. Pre zvýšenie bezpečia najmenších má byť v okolí detského baby bazéna protišmykový koberec a pevný prístrešok, ktorý zabezpečí počas horúcich dní tieň.

Súkromný prevádzkovateľ kúpaliska rozšíril tiež kapacity terás občerstvovacích zariadení v celom areáli pláže, aby zvýšil kvalitu služieb a zrýchlil obsluhu pri výdaji jedál a nápojov.